Menu 

Bacili smo se na čišćenje svega, od kuće do organizma. Proleće može biti odličan period da očistite svoj digitalni svet – mailove, naloge na društvenim mrežama, računar, …

Na našim računarima, e-mailovima, nalozima na društvenim mrežama, u folderima, na poslu i kod kuće takođe gomilamo mnoštvo digitalnog smeća. Zatrpavamo se nepotrebnim podacima, skidamo sa interneta mnoštvo podataka, koje posle zaboravljamo da brišemo, kreiramo duple foldere sa fotografijama, čuvamo dokumente koji nam zaista više nisu potrebni, ne brišemo “mrtve” naloge i profile, …

Sigurni smo, još uvek niste napravili red na računaru – niste rasporedili filmove, video snimke, porodične fotografije. Odvojite par sati slobodnog vremena i za digitalno čišćenje ili u sledećih par dana sređujte jednu po jednu stavku.

zena za racunarom

Društvene mreže

Mislite se verovatno: pa, šta ima tu da sređujem, svaki dan sam online? Verujte sam, virtuelna metla će tu imati mnogo posla. Na Facebooku krenite od prijatelja. Sigurno ih je mnogo na vašoj listi čiji nalozi više nisu aktivni, sa kojima niste imali nikakav kontakt već godinama. Obrišite ih sa svoje liste ili ih stavite na opciju “hide” na “newsfeedu”, ako se plašite da bi se neki od njih mogli uvrediti.

Pregledajte i sve one stranice koje ste “lajkovali”. Ima ih sigurno “mrtvih” ili onih čije vam informacije više nisu zanimljive, koji vas “smaraju”. Možete prečistiti i svoj profil, ukloniti pojedine tagove ili fotografije.

I na Twitteru napravite čistku. Odbacite one čiji vam se tvitovi više ne dopadaju. Sortirajajte listu.

Takođe, odredite vreme za društvene mreže. Ne budite ovisnik. Recimo, rasporedite vreme tako što ćete Facebook proveravati ujutro, a Instagram i Twitter naveče. Ostatak vremena posvetite sebi i prijateljima (ne onim virtuelnim).

E-mailovi

brisanje u mailu

Mailovi su nam obično pretrpani. Od spamova, raznih notifikacija i cirkularnih mailova. Čišćenje je obavezno, posebno ako svakodnevno koristite više mailova. Rasporedite po folderima važnije mailove i podatke.

Na kraju radnog dana, neka vam postane navike, prečistite mailove, obrišite nepotrebne, a ostalo podelite po folderima. Rešite se svih onih “repova” među mailovima. Tu mislimo na poruke od nekih firmi, na čijim sajtovima ste naveli da želite da dobijate redovne informacije. Ako u toku dana napišete par šablonskih, gotovo jednakih mailova napravite “template”, osnovu i sačuvajte je u mailu, tako da veliki deo stvari ne morate iznova kucati.

Nered u računaru

Prvo skenirajte računar, ukoliko ima viruse očistite ga ili odnesite, ako je potrebno, na srevis. Koristite program poput CCleanera  (koji možete skinuti bepslatno) da biste očistili računar (s vremena na vreme) od nepotrebnih podataka. (On vam omogućava da očistite datoteke i podatke koje se stvaraju tokom rada Windows-a. Oni vam verovatno nikada neće biti od koristi, a samo se gomilaju na računaru i usporavaju rad).

sredjivanje foldera

Očistite desktop od nepotrebnih dokumenata i foldera, očistite i kantu (izbrišite sve “otpadne” dokumente). Sredite foldere, izbrišite nepotrebne, napravite nekoliko osnovnih i novih sa podfolderima.

sema drustvene mrezeKrenite od fotografija, napravite šablon podele (recimo porodične, poslovne, umetničke, …). Folderima dajte pripadajuća imena. Isto napravite i sa filmovima, video snimcima i dokumentima.

Ukoliko vam je računar pretrpan prebacite deo podataka na online datoteke na sajtovima poput Dropboxa ili iClouda. To su sajtovi koji vam omogućavaju da otvorite svoj nalog sa kojim dobijate određen prostor koji možete koristiti za čuvanje fotografija, dokumenata i drugih podataka. Pristup imate isključivo vi sa svojom šifrom.

Da li je vaš digitalni svet u neredu? Koliko vremena posvećujete sređivanju podataka?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar