Menu 

Potencijalni uticaj crevnih bakteruja na neše zdravlje je prilično neobičan, a naučnici su u poslednje vreme sumnjaju da one imaju i snažan uticaj na metaboličke bolesti uključujući i gojaznost.

Crevne bakterije su mikroorganzmi koji se trajno nastanjuju unutar creva. Često se nazivaju crevnom mikroflorom, a tek u poslednjih deset godina naučnici se ozbiljnije bave ispitivanjem njihovog uticaja na imunitet, metabolizam, apsopciju nutrijenata i rizik od brojnih metaboličkih bolesti. Crevni mikrobiomi se često nazivaju i skrivenim dodatnim organom ljudskog organizma s obzirom na loš ili dobar uticaj koji mogu imati na zdravlje.

Crevne bakterije su, ukratko, zajednica mikroorganizama koji žive unutar creva, a mogu pozitivno ili negativno uticati na ljudsko zdravlje.

Kako crevne bakterije utiču na gubitak kilograma?

4928832706_6329399df1_o

Ako unosite više kalorija tokom dana nego što trošite, onda ćete se ugojiti i tu nema previše mudrovanja. Iako se načelno smatra da crevne bakterije unose pozitivnu ravnotežu u ceo sistem, nauka kaže da nije sve baš tako jednostavno. Crevne bakterije utiču na balans energije do određenog stepena. Istraživanje koje je sprovedeno a miševima je pokazalo da ukoliko mršavi miševi dođu u kontakt sa izmetom gojaznih miševa brže će se gojiti.

Ova analiza fekalija pokazuje da obe vrste bakterija u crevi mogu uticati na balans energije do određene tačke, a samim tim i na debljanje, odnosno mršavljenje. Kod gojaznih ljudi je uočen povišen porast jednih u odnosu na druge crevne bakterije. Sve to vodi do jasnog zaključka da vrsta i proporcija bakterija u crevima mogu uticati na debljanje i mršavljenje, a to može biti uzrok uticaja na mehanizme koji pak utiču na skladištenje energije i samog balansa energije.

Probiotici i gubitak kilograma

Probiotici su bakterije koje jedemo isključivo za dobrobit zdravlja. One ulaze u digestivni trakt te poboljšavaju stanje u crevnoj mikroflori. Istraživanja se u poslednje vreme bave ispitivanjem, da li uzimanje probiotika može uticati na težinu. Do sada je dokazano da podsticanjem dobre crevne mikroflore podstičemo i lakši gubitak kilograma, a konkretno je dokazano kako Lactobacillus gasseri probiotik najbolje utiče na mršavljenje kod ljudi.

4318481940_18aec72f56_z

Kako poboljšati zdravlje creva

Još uvek je prilično nejasno koje bakterije treba da izbegavamo, a koje da uzimamo više da bi poboljšali zdravlje creva, a isti je slučaj i sa mršavljenjem. To znači da ne postoje konkretne preporuke kada je u pitanju pravilna ishrana. Ono što je sigurno jeste da bi trebalo jesti više namirnica koje u sebi sadrže probiotike koje neguju dobre bakterije u crevima. Među tim namirnicama su: fermentisana hrana, i prebiotici.

Sigurni smo kako znate da među fermentisanu hranu spadaju: kefir, jogurt, kvas, kiseli kupus. Ako se pitate koja hrana spada među prebiotike, to su: banane, zob, bobičasto voće, mahunarke, beli i crveni luk, špargle.

Da biste održali dobar balans crevne mikroflore važno je i da smanjite unos nezdravih namirnica poput hrane bogate šećerom, pržene i masne hrane.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar