Menu 

Proleće je tradicionalno godišnje doba novih početaka, savršeno za velike promene i životne odluke. Ako želite napraviti drastične promene u stilu života i ponašanju, sad je vreme.

Buđenje sunca, cveća i životinja nakon dužeg zimskog perioda može imati veoma pozitivan uticaj na ljude i podstaći nas da napravimo velike promene u sopstvenim životima. Ako mislite da treba da se suočite sa svojim dugoročnim planovima i dosadašnjim dostignućima u vašim životima, onda imajte na umu da je početak proleća pravo vreme za to. Probudite se i vi zajedno sa prirodom!

Razlog zbog kojih ljudi uglavnom žele novi početak u ovo doba godine jeste i lepo vreme koje nas tera da iskoristimo svaku zraku sunca pa se trudimo da budemo organizovaniji i zacrtavamo si možda malo teže dostižne ciljeve.

Ako planirate da pored svog doma u prolećno čišćenje uključite i svoj život, posebnu pažnju obratite na sfere koje ćemo vam navesti.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-vegetables-spring-fresh-asparagus-colorful-metal-buckets-knife-three-strawberries-background-out-focus-image30873148

Zdrave navike

Nema boljeg perioda da počnete zdravo da se hranite od proleća kada je većina namirnica u sezoni, a tržnice naprosto pršte od boja i mirisa. Konzumiranje zdrave hrane je znak da vodite računa o sebi i svom zdravlju i da želite voditi dug i energičan život. Za zdravu promenu uvrstite više povrća u vašu ishranu, a umesto grickalica i slatkiša za užinu jedite sveže voće i orašaste plodove i naravno pijte više vode. Sve su to saveti koje smo do sad čuli mnogo puta, ali oni su prvi i osnovni korak ka zdravim navikama, a ujedno i kvalitetnijem životu.

Pored zdrave hrane tu je naravno i fizička aktivnost koja nam pospešuje kako fizičko tako i mentalno zdravlje. Endorfini koji se oslobađaju tokom dobre rute trčanja nam daju novi nalet energije i popravljaju raspoloženje.

Dobar san je još jedna veoma važna stavka, a ako imate problema sa spavanjem tokom tranzicije godišnjih doba pročitajte tekst “Uticaj promene godišnjih doba na san i kako se nositi s njim” u kome smo o tome pisali.

Jedna od najvažnijih stavki da pospešite svoje zdravlje je da što više vremena provodite napolju i upravo iz tog razloga je proleće savršeno godišnje doba za promene. Izlaganje sunčevim zrakama tera onaj bluz u koji smo zapali tokom zime i zato šetajte, trčite, ponesite dekicu i umesto u kancelariji doručkujte u obližnjem parku.

Finansijski segment

Novi početak kad su u pitanju vaše finansije može smanjiti nivo stresa u vašem životu i dozvoliti vam da se više posvetite nekim drugim, možda i bitnijim stvarima. Napravite finansijski plan baziran na tome koliko zarađujete i na šta tačno trošite zarađen novac. Ako kontrolišete svaki potrošeni novčić lakše ćete u red dovesti svoje finansije.

Čak i ako ne zarađujete previše poklonite nešto novca u humanitarne svrhe, jer će vam to doneti svojevrsno duhovno ispunjenje i pozitivnije ćete gledati na stanje u kom se nalazite. S druge strane ako nemate novca, donirajte svoje vreme i volontirajte u javnoj kuhinji ili nekoj drugoj organizaciji koja se bavi humanitarnim radom. Verujte nam, nakon nekog vremena suočavanja sa ljudima koji su u puno nezavidnijem položaju od vas, lakše ćete izlaziti na kraj sa svim problemima.

http://www.dreamstime.com/stock-images-family-enjoys-time-together-outdoors-image26850914

Posvetite se vezama sa voljenima

Obećajte samima sebi da ćete više vremena provoditi sa onima koje volite. Poradite na lošoj komunikaciji sa partnerom, roditeljima, decom, prijateljima. Kad provodite vreme sa vama važnim ljudima neka razgovor bude na prvom mestu, ugasite televizor i razgovarajte, slušajte jedni druge. Neka jedna od pozitivnih promena ovog proleća bude i ta da popravite sve narušene odnose sa ljudima koji su vam bitni.

Šta kažete, hoćete li izazvati sebe za prolećno čišćenje života?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Tačan broj pušača nije poznat, ali on raste iz godine u godinu. Cigarete su sve skuplje, a o štetnosti i da ne govorimo. Pozovite prirodu u pomoć i bacite cigarete. Piši! Širi...