Menu 

S obzirom da se mnogo govori o zdravijoj ishrani, godinama unazad na policama supermarketa pojavile su se mnoge „zdravije“ verzije određenih namirnica. Dnosimo vam listu najbesmislenijih zdravih zamena.

Svi smo barem jednom upali u zamku natpisa „manje masnoće“, „bez kalorija“ na proizvodima koje volimo a koji su uglavnom poprilično kalorični. Postavlja se pitanje, jesu li proizvodi sa takvim natpisima zaista zdraviji?

dreamstime_s_32387060

U poslednjih godina se veoma lako može pronaći „zdravija“ verzija omiljene ledene poslastice sladoleda ili pak ona koja ne sadrži mlečne proizvode. Ali, kvaka je u tome da ukoliko na proizvodu piše da ima manje masnoće to ne znači da ima manje šećera i masti, naprotiv. Ista stvar je i sa sladoledom bez mlečnih proizvoda. Uvek pažljivo pročitajte etiketu, jer što biste kupovali nešto što je jednako nezdravo, ali zbog posebnog natpisa uglavnom skuplje.

Čips je omiljena grickalica kako među decom tako i među odraslima i upravo zbog njegove popularnosti proizvođači su napravili čips koji se ne dobija prženjem u dubokom ulju već pečenjem u rerni što na prvu zvuči kao bolja opcija. Ali, čips kad se peče u rerni gubi svoj karakteristični ukus pa se proizvođači na razne načine dovijaju ne bi li to nadomestili. I to uglavnom tako što se dodaju velike količine veoma nezdrave soli. Da zaključimo, prženi čips ima mnogo manje soli od onog pečenog, tako da kad sve saberete i oduzmete dođete na isto kad su štetne materije u pitanju.

dreamstime_s_29109733

Mleko sa manjim procentom masnoće je takođe još jedna od mnogobrojnih zamki proizvođača hrane jer obrano mleko gubi sve svoje nutrijente kao što su vitamin A i D, te sadrži oko 13 grama više šećera od punomasnog mleka.

Prelivi za salate su veoma kalorični, tako da se mogu naći „laganije“ vezije. Ali, kao i kod čipsa da bi zamenili bogati ukus koji uglavnom dolazi iz masti proizvođači ubacuju veoma nezdrave sastojke kao što je kukuruzni sirup prepun fruktoze. S druge strane masti su nam potrebne da bi organizam lakše upio nutrijente iz povrća i ako odstranimo sve masti telo uskraćujemo za popriličnu količinu minerala i vitamina.

dreamstime_s_33108471

Jedna od najgorih zdravih alternativa koje se mogu naći na tržištu je svakako kikiriki maslac sa manje masnoće koji sadrži svega nekoliko grama manje masti, jednak broj kalorija i velike količine nezdravih ugljikohidrata. Što je najgore, mast iz običnog putera je nezasićena i nije toliko štetna za zdravlje koliko ona zasićena tako da ni nema potrebe za njenim odstranjivanjem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Anemiju kao što već znamo uzrokuje nedovoljan broj crvenih krvnih zrnaca i nedovoljna količina hemoglobina u crvenim ćelijama. Mi vam danas donosimo preporuke za pravilnu ishranu za lečenje anemije. Piši!