Menu 

Od najranijeg detinjstva nas ubeđuju kako mleko trebamo piti u što većim količinama jer će nam od njega kosti biti snažnije i zdravije. Iapk najnovija istraživanja kažu da mleko nema neki pozitivan uticaj ukoliko ga pijemo u odraslom dobu, ali šta je sa detinstvom i adolescencijom? Jesmo li i u tom slučaju bili u zabludi?

U mnogim studijama je objavljeno da ispijanje većih količina mleka tokom perioda adolescencije i ranog detinjstva  doprinosi jačanju koštane mase i na taj način pomaže kod revencije osteoporoze i pucanja kostiju u kasnijem životu. Ali, to nije ono što je dokazano u nekim novijim istraživanjima.

13561893405_8e7cb8a385_z

Naime, ispijanje mleka tokom tinejdžerskih godina nije povezano sa smanjenim rizikom od frakture kukova u kasnijoj životnoj dobi. Čini se da dodatni poticaj u gustini minerala u kostima koju dobijate kroz kalcijum jednostavno nestaje kroz nekoliko godina, čak i ako celo vreme uzimate suplemente kalcijuma. To donekle rešava misteriju zašto je najviša stopa lomova kukova upravo u populacijama sa najvišom potrošnjom mleka.

Upravo to mučilo je tim švedskih naučnika koji su želeli dokazati da se većim unosom mleka povećava i rizik od frakture.

Postoji retka urođena mana koja se zove galaktosemija u kojoj se bebe rađaju bez enzima potrebnih za detoksifikaciju galaktoze pronađene u mleku što rezultira povišenim nivoom galaktoze u krvi, a može rezultirati gubitkom kostiju čak i u detinjstvu. Na osnovu tih rezultata oni su zaključili da ispijanje mleka svaki dan možda  nije baš najzdravije. Galaktoza je supstanaca koju naučnici koriste da bi izazvali ubrzano starenje kod laboratorijskih životinja.

Ipak, ljudi nisu štakori kojima se daju visoke količine galaktoze, ali preporuke da se povećaju količine mleka ne bi li se sprečile fraktre kostiju svakako može biti kontraproduktivno

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Vasa

    Članak koji je napisan je korektan, istinit i trebalo bi da se sve vreme ima na umu. Dakle, zbog sopstvenog zdravlje u vašem je interesu da ispijanje mleka svedete tek na najnužniju meru. Nešto što nije mleko ali spada u mlečne proizvode za dravlje bilo bi neophodno.
    To je ispijanje kozje surutke.
    Ne bih da vršim reklamu pa ne navodim proizvođače. Važno je da to budu koze kje pasu. I to ne ma koje već po mogućnosti one koje su spašene od istrebljenja posle rata.
    Pijenje takve vrste mlečnog proizvoda vam učvršćuje koštanu masu. Da ne skrećem tema je o mleku. Mleko ne. NE!

Napišite komentar

Zdravlje

Tačan broj pušača nije poznat, ali on raste iz godine u godinu. Cigarete su sve skuplje, a o štetnosti i da ne govorimo. Pozovite prirodu u pomoć i bacite cigarete. Piši! Širi...