Menu 

Placentologija je verovanje koje podržava konzumiranje posteljice nakon porođaja što rade mnoge životinjske vrste. Nama zvuči bizarno i čudno iako postoji nekoliko hipoteza koje potvrđuju da bi placentologija moga biti dobra za zdravlje majke. Mi se pitamo ima li zaista istine u svemu tome?

Oni koji veruju u placentologiju kažu da se ona preporučuje iz mnogo razloga, od nutritivnih beneficija pa do prevencije postporođajne depresije. U mnogim kulturama posteljica je sastavni deo raznih rituala koji uključuju zakopavanje posteljice i tretiranje kao nečeg svetog, gotovo kao još jedno dete. Jedenje posteljice u poslednje vreme promovišu mnogi koji veruju u holistiku i oni koji smatraju da je sve što je prrodno zdravo, a spominje se i u sajentoloziji.

Neke žene posteljicu jedu sirovu, dok je neke čak pripremaju na mnoštvo različitih načina. Postoji čak običaj da se posteljica zamrzne pa da se čuva za period kad žena uđe u menopauzu jer se veruje da može ublažiti simptome iste.

http://www.dreamstime.com/stock-image-depressed-mother-cuddling-newborn-baby-looking-camera-image37636541

Šta kaže nauka o placentologiji?

U posteljici se zaista nalazi mnogo nutrijenata koji bi mogli pomoći ženama da nadomeste izgubljene tokom trudnoće posebno kad je u pitanju gvožđe. Ovo je za životinje od velike važnosti, ali kad su u pitanju ljudi koji imaju pristup moštvu namirnica koje su bogate nutrijentima onda ne vidimo opravdan razlog za jedneje placente. Uprkos mnoštvu nutrijenata koji se u njoj nalaze, ni jedna žena od njih ne bi imala neke velike koristi.

Zdravstvene beneficije palcente za koje se veruje

Oni u čijoj se kulturi placentologija praktikuje tvrde da za to postoji mnoštvo po zdravlje dobrih razloga, a neki od njih su:

  • Povećava nivo energija.
  • Povećava produkciju mleka.
  • Smanjuje mogućnost postporođajne depresije.
  • Smanjuje mogućnost insomnije i poremećaja spavanja.
  • Veoma dobro sredstvo za brži oporavak žena nakon porođaja.

Sušena posteljica se u kineskoj medicini koristila za lečenje neplodnosti i impotencije.

Tema mnoštva naučnih studija bile su upravo zdravstvene beneficije posteljice. Jedna studija 1954. godine je potvrdila da suplementi dobijeni iz posteljice pospešuju produkciju mleka kod dojilja, u drugoj je dokazano da se putem posteljice mogu uneti nutrijenti, posebno gvožđe dok je zaključak većine bio da ne postoji opravdan razlog za konzumiranje ljudske posteljice.

Nauka placentologiju smatra samo ritualnim obredom čije dobrobiti po ljudsko zdravlje nisu još uvek dokazane.

Nama i dalje zvuči zaista bizarno, a vama?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Nekada su se žene razbuđivale i negovale umivanjem prolećnim cvećem. Jutro su dočekivale nasmešene i rumene. Upijte proleće celim telom – napravite kupku od sezonskog cveća. Piši!