Menu 

Mučite li muku sa otečenim očima i tamnim podočnjacima svako jutro? Umesto da kupujete skupocene preparate za prikrivanje pokušajte rešiti sam uzrok problema i promenite navike koje utiču na ovu pojavu ženama veoma mrsku.

Uzroci otečenih očiju i tamnih krugova  ne moraju biti samo neprospavane noći. To mogu biti i problemi sa štitnom žlezdom ili reakcija na određenu hranu. Donosimo vam nekoliko saveta koji bi vam mogli biti od velike pomoći.

Detoksikacija

Većina nas konzumira istu hranu iz dana u dan sa veoma malim promenama. To može dovesti do toga da telo postane osetljivo na pojedine namirnice. Jedan od glavnih simptoma ove reakcije organizma je svakako povećano zadržavanje vode u predelu očiju kao i tamni krugovi. Pokušajte iz ishrane izbaciti sve moguće alergene kao što su kvasac, šećeri, mlečni proizvodi, kikiriki, crveno meso, gluten, citrusno voće i kofein, na dve nedelje . Nakon dve nedelje uvodite jednu po jednu izbačenu grupu namirnica i pratite stanje.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-sleeping-woman-image10891776

Spavajte!

Manjak sna svakako utiče na vaš izgled ujutro. Tokom spavanja telesna tekućina se povuče iz krvi u tkivo. Ujutro kad ustanemo tečnost iz tkiva vrati se natrag u limfne žile i u krvotok i to je razlog što nam je lice ujutro natečeno, ali obično otok brzo spadne.

Kad ne spavate dovoljno sam proces negde zapne i tekućina se ne povuče istom brzinom iz lica kao kad smo imali dovoljno sati sna.

Proverite štitnu žlezdu

Ako vaše otečene oči i tamne podočnjake prate i simptomi poput manjka koncentracije, gubitka kose, kilograma i umor onda bi svakako trebalo da proverite hormone štitne žlezde koji mogu imati veliki uticaj na sve navedeno.

Gvožđe i vitamin B12

Još jedan uzrok tamnih podočnjaka može biti i manjak gvožđa ili vitamina B12 u organizmu. Ovaj nedostatak podrazumeva manjak kiseonika u tkivu, a to se najpre pokaže baš u vidu podočnjaka gde se krvni sudovi najčešće zgrušavaju. Posavetujte se sa lekarom, proverite nivo gvožđa i vitamina B12 pa po potrebi uzimajte suplemente.

http://www.dreamstime.com/stock-images-broccoli-image19337364

Vitamin K

Kad je u pitanju vitamin K, njega najčešće možemo naći u brokoliju, džigerici, prokelju, šargarepi, spanaću i jagodama. Vitamin K inače potpomaže zgrušavanje krvi i cirkulaciju. Obzirom da loša cirkulacija može uticati na pojavu tamnih krugova oko očiju neophodno je da povećate unos namirnica koje su bogate ovim vitaminom. Upravo iz ovog razloga mnoge kreme namenjene za područje oko očiju sadrže vitamin K ili A.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Razvojni put svake žene propraćen je dobitkom menstruacije, a od tog trenutka i gomilom pitanja koja nas muče, a vezana su za ovu pojavu. Mi vam danas na neka od njih odgovaramo.