Menu 

Iako možda uživate u toplim kupkama i tuširanju toplom vodom, možda bi trebalo da razmislite o promeni jer vam mi donosimo razloge zašto bi trebalo da se tuširate hladnom vodom.

Možda vas je majka od najranijeg detinjstva isprepadala da tuširanje hladnom vodom nije zdravo, mi vam kažemo da bi svakako trebalo da ga uzmete u obzir jer sa sobom donosi mnogo dobrobiti po vaše zdravlje. Ako vas zanimaju, čitajte dalje.

Jeste li se ikad zapitali zašto bi tuširanje hladnom vodom bilo loše ako gotovo svaku povredu ili udarac tretiramo hladnim oblozima? Istuširajte se povremeno hladnom vodom – evo i zašto:

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-cold-shower-image10372766

Jača imunitet. Izloženost hladnoj vodi jača imunitet i to tako što podiže nivo belih krvnh zrnaca i ubrzava metabolizam što smanjuje rizik od dosadnih prehlada, gripe pa čak ima i antikancerogena svojstva.

Poboljšava cirkulaciju. Hladan tuš poboljšava cirkulaciju što uveliko utiče na opšte zdravlje kardiovaskularnog sistema i pomaže pri prevenciji povišenog krvnog pritiska, tvrdih arterija i varikoznih vena.

Reguliše telesnu temperaturu. Tuširanje hladnom vodom sa sigurnošću reguliše telesnu temperaturu što aktivira sistem obnove vašeg organizma.

Stimuliše gubitak kilograma. Sve masti na telu nisu jednako građene i kad je u pitanju gubitak kilograma. Kako tretirate vaše telo spolja je jednako važno kao i šta jedete. Hladnom vodom stimulišete proizvodnju smeđih masti koje sagorevaju energiju suprotno belim mastima te ubrzavaju metabolizam.

Smanjuje depresiju. Baš kao što stimuliše telo, hladna voda stimuliše i mozak i to deo zvan norandrenalin koji umanjuje osećaj depresije.

Pospešuje rad limfniih žlezda. Limfni sistem igra veoma važnu ulogu u organizmu kad je u pitanje izbacivanje toksina i prenos belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija. To je inače proces koji se oslanja na kontrakciju mišića. Hladna voda podstiče kontrakcije i podstiče rad limfnog sistema.

Produbljuje disanje. Tuširanje hladnom vodom otvara pluća i omogućava duboko disanje, što telu pomaže da uzme više vazduha čime ćete se lakše boriti protiv umora i bezvoljnosti.

Održava zdravima kožu i kosu. Topla voda isušuje kosu, kožu i nokte dok hladna skuplja pore i podstiče proces detoksifikacije. Isto tako potpomaže zacelenje zanoktica i ispucalih krajeva kose.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-young-attractive-blondie-woman-having-shower-bathroom-image35808722

Povećava nivo energije. Topla kupka nas opušta i umiruje, a ako želite da se što pre razbudite i napunite energijom potrebnom za novi dan onda je tuširanje hladnom vodom pravo rešenje.

Pospešuje produkciju hormona. Ako planirate proširenje porodice onda recite vašem partneru da se pre odlaska u krevet istušira hladnom vodom. Naučno je dokazano da topla voda umanjuje broj spermatozoida, a tokom 50-ih godina tople kupke su upotrebljavane kao kontracepcija.

Jesmo li vas uverili da treba da rashladite vašu vodu? Ako mislite da niste spremni da odmah pređete na baš hladnu vodu, postepeno je rashlađujte ili se jednostavno pred kraj tuširanja, otprilike 30 sekundi tuširajte hladnom vodom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Anksioznost je veoma česta pojava među populacijom. Svakodnevni stres i preterana briga su ono što neizbežno vode do anksioznosti. Mi vam savetujemo kako da se oslobodite anksioznosti jednom za svagda. Piši! Širi dalje!