Menu 

Ako spadate među ljude koji obožavaju žvake i žvađu ih uvek posle jela ili iz dosade onda će vam sigurno biti drago kad vam kažemo da iste te žvake mogu pozitivno uticati na zdravlje.

Iako nam od malih nogu govore kako nisu dobre, kako je nepristojno žvakati ih u društvu i školi, istraživanja su pokazala da žvake u stvari mogu biti zdrave. Pročitajte šta se to zdravo krije u žvakama.

Stručnjaci kažu da žvakanje žvaka poboljšava moždanu aktivnost i to na više načina. Psiholozi su otkrili da žvakanjem poboljšavamo memoriju, a istraživanja su pokazala da je to zbog konstantnog pomeranja vilice, i na taj način stimulišemo hipokampus, deo mozga koji igra veoma važnu ulogu kad je u pitanju memorija. Pored poboljšanja memorije žvakanjem podstičemo bolju cirkulaciju krvi ka mozgu.

Žvake su i sjajan način da se izborite sa stresom i anksioznošću. Istraživanja su pokazala da studenti koji za vreme perioda polaganja ispita žvaću žvake su više fokusirani i smireni i to zato jer žvakanje može pomoći da se rešite stresa. I ne samo stresa već i anksioznosti. Kad god osetite da ste tužni ili uznemireni pokušajte žvakati žvaku, možda vam pomogne da se opustite.

Ako ste u procesu gubitka kilograma i u tom slučaju vam žvake mogu pomoći. Kad god osetite potrebu za slatkišima ili nezdravim grickalicama vi uzmite žvaku. Pošto žvake obično sadrže veoma mali broj kalorija one su sjajana užina za one koji žele smršati.

To da žvake mogu pospešiti zdravlje usne duplje i zuba nije neka novost. One nam pomažu da osvežimo dah i ublažimo simptome infekcije desni. Kad žvaćemo žvaku stimulišemo produkciju pljuvačke, a pljuvačka je ako niste znali jedan od najvažnijih faktora zdravlja zuba i usta jer poseduje antibakterijska svojstva i pomaže očistiti zube od ostataka hrane, šećera i kiselina.

Žvakanjem žvaka nakon jela može poboljšate rad probave i to tako što za vreme žvakanja stalno gutamo i proizvodimo pljuvačku što pomaže da probavnu kiselinu zadržimo što duže u stomaku.

Volite li žvake?

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Stefan

    Sramotno je da preporucujete zvake kada 99.9% zvaka na nasem trzistu je kontaminirano vestackim zasladjivacem Aspartamom koji je ekstremno kancerogen.

Napišite komentar

Zdravlje

Malo je onih koji ne znaju koliko je beli luk zdrava namirnica i koliko nam sve može biti od koristi kad je u pitanju zdravlje. Koristimo ga za lečenje kandide, za snižavanje krvnog pritiska,...