Menu 

Ivan Kralj
Autor:

Pošto ne postoji tipični Izrael tako ni ne postoji tipična izraelska kuhinja.

To je ustvari šarolika mešavina raznih jela iz različitih delova sveta. Izraelsku kuhinju su stvorili doseljenici koji su u svoju novu zemlju donosili uticaje iz celog sveta.

U izraelskim jelima jasno se mogu videti uticaji mediterana, srednje istočne Evrope i Bliskog Istoka.

Felafel

Felafel , najpopularnija ulična hrana u Izraelu

Jedu se orijentalna jela, salate od seckanog povrća, jela od leblebije i patlidžana, meso s roštilja, jela od tankog testa začinjena kuminom, susamom, mentom, peršunom, belim lukom i maslinovim uljem.

Riba se jede uz obalno područje dok plodove mora tradicionalni Jevreji uopšte ne jedu.

U Izraelu konzervativni Jevreji jedu uglavnom košer hranu, hranu koja je pripremljena u skladu sa jevrejskim zakonom. Primera radi, među dopuštenim košer namirnicama je meso životinja sisara i biljojeda, goveda, koza, ovaca, bivola i jelena, zatim meso peradi, kokoši, ćurana, pataka i gusaka, dok je meso svinja te ptica grabljivica i njihovih jaja zabranjeno.

Tahini

Tahini pastu pripremite tako da na tavi propržite semenke susama sa malo soli, sa par kašika maslinovog ulja izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatku pastu I to je to.

Možete je koristiti kao namaz ili kao bazu za neke umake i dresinge.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Nekada su se žene razbuđivale i negovale umivanjem prolećnim cvećem. Jutro su dočekivale nasmešene i rumene. Upijte proleće celim telom – napravite kupku od sezonskog cveća. Piši!