Menu 

U poslednje vreme sve je više onih koji se protive obaveznoj vakcinaciji dece, sve je više poznatih ličnosti koji tvrde da bi trebalo da postoji sloboda izbora, vode se polemike na internetu i u stvarnom svetu. Imate li vi prijatelje sa kojima se ne slažete po pitanju vakcinacije? Ako imate evo kako da se ponašate prema njima, a da baš svaki put ne izbije svađa.

Ukoliko ste osoba koja zaista veruje nauci, redovno vakciniše svoje dete i bez razmišljanja koristi lekove moderne medicine onda vam je veoma teško naći zajednički jezik sa prijateljima koji se ne slažu s vama, veruju da vakcina uzrokuje autizam, leče se prirodim lekovima, hrane se organski. Odmah da se razumemo, mi ne biramo strane niti osuđujemo jedne ili druge samo želimo pomoći da vaš odnos sa prijateljima i rodbinom koji se sa vam ne slažu ne bude previše komplikovan.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ljudi koji su zagovornici zravog života, vegetarijanci i vegani mogu biti poprilično nametljivi i sa osuđivanjem gledati na drugačije životne izbore, a tako je i sa onima koji se protive vakcinaciji. Ako vam je takva osoba bliska i bez nje ne možete zamisliti život, a ne želite da svaki susret završi svađom pokušajte primeniti neke od naših saveta bar dok ne prođe frka oko vakcine protiv boginja.

Budite civilizovani

U raspravi nikad nije pobedio neko ko se iznervira, počne sa vređanjem i galamom. Pokušajte ostati smireni. Naoružajte se činjenicama, naučnim člancima i linkovima koji su vam privukli pažnju. Isto tako naglasite da ne želite menjati nečije mišljenje već samo pokazati zašto vi mislite tako kako mislite.

Budite otvoreni

Celom problemu pristupite otvorenog uma, sa željom da naučite nešto novo, bez predrasuda. Slušajte vaše prijatelje i potrudite se da razumete njegovu tačku gledišta, ali samo ako i vi dobijate isto to razumevanje.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Složite se da se ne slažete i pređite na drugu temu

Ako baš vidite da nema pomoći i da se svađa ne može izbeći budite pametniji i povucite se. Recite kako cenite mišljenje vašeg prijatelja, ali da nikakvo ubeđivanje neće promeniti vaše mišljenje i da je to uzaludno trošenje energije. Jednostavno se sožite da se ne slažete i pređite na drugu temu.

Sasvim je normalno da i sa najboljim prijateljima ne delite uvek isto mišljenje, ali to i jeste čar druženja da očuvate bliskost bez obzira na razmimoilaženje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar