Menu 

Svima nam je poznata tamna strana kuvanja leti – vrućina. Olakšajte sebi ovaj period uz pomoć malih saveta LifePressa.

Nećemo vam govoriti da kupujete gotova jela, da se hranite u restoranima i da živite od brzih zakuski. Želimo da pričamo o pametnim strategijama bez velikih troškova sa zdravom hranom na stolu.

Planiranje

Ovo ne mora da bude opterećujuće kako zvuči. Zapišite na papir bar 20-tak letnjih recepata – brzih, lakih za spremanje – oni koje vaši ukućani vole. Izračunajte šta vam treba od sastojaka za sva ta jela, pregledajte ponude marketa, napravite spisak i krenite u kupovinu. Pogledajte i prognozu vremena – što da ne! Tokom predstojećeg vrućeg perioda sigurno će biti par dana kada ćete moći uključiti rernu ili napraviti neki obrok uz šporet. (Recepte za letnje brze recepte potražite u tekstovima Lagani roštilj sa umakom od jogurta, Tikvice sa kozjim sirom i jedna osvežavajuća salata , Letnja salata od kus-kusa i račića , Brzi letnji recepti , Ručak za 5 minuta!)

Sve osim rerne

Razmislite o alternativnim načinima kuvanja. Večera uz vatru u dvorištu ili na izletu (zamotajte, recimo, gljive sa malo soli ili krompir u aluminijumsku foliju i stavite na žar); roštilj, električna tava (u njoj možete pripremati gulaše, čorbice, sataraš, pa i neke slastice).

Bez kuvanja

Osvrnite se na mnoštvo recepata za koje vam uopšte nije potrebno uključivanje šporeta niti loženje vatre. Salate sa sirom, prelivi, umaci (izmiksani u blenderu), smoothie sa žitaricama za doručak, jogurt sa svežim povrćem, … (6 načina da se osvežite jogurtom ovog leta)

A kada kuvate, …

Kada već morate uključivati šporet neka to bude planski. Recimo, skuvajte piletinu i odvojite od kosti i čuvajte je frižideru, pa posle komadiće mešajte sa povrćem, pavlakom i jogurtom. Slično možete i sa komadićima pečene piletine, govedine ili svinjetine, koje treba samo preliti dobrim sosom i služiti uz hladan sir i svežu salatu sa limunom i malo morske soli.

Pića

S obzirom da možete zamrznuti kafu (7 namirnica koje možete zamrznuti u posudicama za led), sokove (Ledene kocke sa prugicama), smoothie napitke i gotovo sva pića kojih se setite, iskoristite to. Vodu držite u frižideru sa par listova bosiljka. Dodajte joj par kapi limuna. Napravite i sladolede i druge ledene slastice i bićete pobednik i imaćete više slobodnog vremena da uživate u letu maksimalno.

Sviđa nam se
Autor
Najbolji saveti kako da kuvate za vreme letnjih vrućina
Datum
Ime
Kuvanje leti
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Daliborka Dabic Cindric

    Isto ko i zimi..samo uključim klimu! :)

Napišite komentar