Menu 

Tava od livenog gvođžđa su sigurno jedan od najkvalitetnijih komada posuđa koje možete posedovati, a koriste ih najpoznatiji kuvari širom sveta. Ako ste nabavili jednu ovakvu tavu, onda vam toplo preporučujemo da do kraja pročitate sve što treba da znate o njihovoj, upotrebi i održavanju.

Iako su veoma izdržljive i korisne, tave od livenog gvožđa u većni kuhinja se nalaze u nekom zabačenom delu elemenata, jer domaćice uglavnom imaju bezbroj pitanja i nedoumica kad je njihova upotreba u pitanju. Sve nas uglavnom muče iste brige, “da li ja ovo koristim i održavam na pravi način”. Ako imate ovu tavu i ako ste malo istraživali onda ste sigurno čuli da postoje neke namirnice koje nikako ne bi trebalo pripremati u njoj, a da ne biste previše razbijali glavu mi ćemo vam otkriti apsolutno sve što treba da znate o ovim tavama, od upotrebe, preko održavanja pa sve do čuvenog začinjavanja.

Održavanje

Postoji nepisano pravilo koje kaže kako tave od livenog gvožđa ne bi trebalo prati pomoću deterdženta i dok je to donekle istina, malo sapuna i sunđer neće napraviti nikakvu štetu i ne treba baš striktno da se pridržavate ovog pravila. Ipak veoma je važno da izbegavate upotrebu metalnog pribora jer bi moglo doći do oštećenja gornjeg sloja što bi hranu izložilo metalu, a to svakako ne želite. Ako se hrana zalepila za tavu najbolji način da uklonite ostatke jeste da ih istrljate sa krupnom solju i kuhinjskom krpom dok je tava još uvek topla. Nakon toga masnoću uklonite papirnim ubrusom pa zatim ponovno prebrišite krpom. Voda nije neprijatelj vaše tave, osim ako je često, satima namačete u istoj. Tave od livenog gvožđa možete prati u vodi, ali samo pod uslovom da ih nakon pranja odmah posušite krpom tako da ne ostanu tragovi vode na njima.

9189042582_15958c6b22_z

Šta možete kuvati u tavi od livenog gvožđa

Jedna od glavnih prednosti ove tave jeste činjenica da dostiže neverovatno visoku temperaturu i zadržava je za razliku od tava sa nekim tanjim dnom koje nikada ne mogu dostići tu temperaturu i držati je toliko dugo. Upravo ova osobina ovo suđe čini savršenim za pripremu namirnica kojima je neophodna visoka temperatura, na prvom mestu mesa.

Ovo se posebno odnosi na meso kome je potrebna kraća priprema ili kad želite samo da naglo prepečete meso, da bi mu se zatvorile pore i sačuvali sokovi pa ga kasnije planirate dovršiti u rerni. Meso na ovakvim tavama dobija divnu koricu, a za tavu ostaju zalepljeni svi oni komadići u kojima se krije prava mala riznica okusa, divna podloga za neki umak. Ako planirate pržiti meso, onda prvo stavite praznu tavu na šporet da se zagreva neko vreme i da gvožđe upije svu toplinu, a nakon toga stavite masnoću i meso. Tave od livenog gvožđa su u potpunosti otporne na toplinu pa ih bez problema možete prebacivati sa šporeta u rernu što je prilično veliki bonus.

Dinstanje je još jedan sjajan način pripreme hrani koji će pomoću ove tave dati zaista sjajne rezultate, jer zadržava toplinu na sličan način kao vok. Dinstanje bi trebalo da traje kratko tako da svo povrće koje se dinsta bude kuvano “al dente” odnosno da pod zubima bude hrskavo. Da biste to postigli potrebna vam je tava kojoj tokom dinstanja ne pada temperatura, odnosno temperatura neće pasti nakon što u nju dodate sveže povrće. Ako volite jesti povrće koje izvana ima divnu hrskavu koricu, a iznutra je mekano i puterasto onda jednostavno morate imati ovakvu tavu. Povrće prvo naglo zapržite na tavi pa ga po potrebi dovršite u rerni, baš kao meso.

Na tavi od livenog gvožđa možete pripremati i jaja na sve moguće načine, na oko, na kajganu, a možete pripremati i divne fritate, jer kao što smo već napomenuli, tavu možete koristiti kako na šporetu tako i u rerni. Ipak kad je priprema fritate u pitanju treba da budete oprezni, jer ukoliko tava nije dovoljno začinjena, jaja bi se mogla zalepiti i nećete dobiti ono što želite. Pravilo je da što je tava bolje začinjena, to će se za nju lepiti što manje hrane. To znači da prvih nekoliko meseci upotrebe, ne možete očekivati da jaja jednotavno kliznu u tanjir, kao na televizoru ili u video tutorijalima koje ste gledali.

Dobra vest je da ukoliko imate tavu od livenog gvožđa onda vam friteza sigurno neće biti potrebna jer su ove tave savršene za prženje u dubokom ulju baš zbog toga što sjajno zadržavaju temperaturu. Jedino na šta treba da pazite da ukoliko je tava plitka ne pržite meso ili bilo koju drugu namirnicu u velikim količinama da ulje ne bi iscurelo. U tom slučaju uzmite neku dublju šerpu od livenog gvožđa.

Pored prženja u dubokom ulju, suđe od livenog gvožđa je odlično za pripremu kukuruznog hleba jer ako unapred zagrejete tavu, pre nego u nju sipate smesu za hleb, na dnu će se napraviti divna hrskava korica kojoj retko ko može odoleti.

5072640693_ec21f6184d_z

Namirnice koje ne bi trebalo pripremati u ovim tavama

12076738604_80078d79f5_z

Neke delikatne namirnica nisu baš najbolja opcija da se pripremaju u tavi od livenog gvožđa posebno u tavama koje nisu pažljivo začinjene i posebno ako vam je prezentacija jela posebno važna. Na primer, tu mislimo na nežnu filetiranu ribu, jer biste mogli ostati prilično razočarani. Riba ima veliki potencijal da se zalepi i da se raspadne za vreme pečenja i zato na ovakvim tavama bi trebalo da pečete nešto deblje, čvršće komade ribe, ne one nežne, tanke filete. Isto tako, važno je da filete uvek pečete prvo na starni kože, pa zatim na strani mesa.

Stručnjaci savetuju i da bi bilo dobro da imate dve različite tave za slatka i slana jela, jer metal upija ukuse, pa bi vam se moglo desiti, da ako nakon pečenja ribe u tavi pripremate kolač, da kolač poprimi aromu ribe, a to svakako ne želite. Ako pak nemate mogućnost da kupite posebne tave onda tavu nakon svake upotrebe dobo istrljajte pomoću soli i to ne samo dno i stranice, već i dršku i vanjski deo.

Iasto tako ne preporučuje se da u ovakvim tavama dugo krčkate neke namirnice koje u sebi sadrže jake kiseline koje bi mogle oštetiti površinski sloj. To znači da dugotrajno krčkanje omiljenog bolonjeza sa paradajz sosom nije najbolja opcija. Ne preporučuje se niti deglaziranje tave pomoću vina ili sirćeta. Ne samo jer kiseline mogu potencijalno reagovati sa metalom i oštetiti tavu, već može vašem jelu dati onaj metalni ukus koji sigurno niko ne voli.

Kako na pravi način začiniti tavu od livenog gvožđa

Tava od livenog gvožđa će vam sigurno poslužiti za pripremu razovrsnih jela, čak decenijama, ako je budete održavali na pravi način. Pored ispravnog pranja i sušenja o kome smo već pričali, začinjavanje je takođe veoma bitna stavka. Zbog pravilnog začinjavanja ova tava se može prenositi sa kolena na koleno, tako da je koriste generacije, a mi vam otkrivamo glavne savete kad je začinjavanje u pitanju.

Da biste pravilno začinili vašu tavu potrebno vam je sledeće:

  • Tava od livenog gvožđa
  • Deterdžent za suđe
  • Sunđer ili četkica
  • Čista, suva krpa ili papirni ubrusi
  • Biljno ulje, margarin ili neka druga msanoća po vašem izboru

5307477234_59ff000878_z

Za početak uključite rernu da se greje na 160C, a tavu operite u toploj vodi pomoću male količine deterdženta i pomoću sunđera. Kao što smo već rekli, ovakve tave ne bi trebalo prati deterdžentom, ali pošto će ona kasnije biti začinjena to u ovom slučaju ne predstavlja nikakav problem.

Nakon pranja, tavu dobro isperite mlakom vodom pa obrišite krpom ili ubrusima. Važno je da na tavi ne bude apsolutno ni malo ostataka vode. Nakon što ste tavu obrisali, kuhinjski ubrus natopite masnoćom, pa prebrišite unutrašnjost i vanjski deo tave u tankom sloju pa stavite tavu okrenutu naopako u rernu. Ispod rešetke stavite komad aluminijumske folije da ne bi nešto kapalo i ostavite tavu u rerni sat vremena. Nakon toga, isključite rernu i ostavite da se tava u potpunosti ohladi unutar rerne pa je tek onda izvadite napolje.

Zbog ovog koraka vaša tava će biti sjajna i hrana se za nju neće lepiti. Čim primetite da se nakon nekog vremena hrana ponovno lepi za tavu vreme je da je ponovno začinite na isti način.

Začinjavanje tave stvara određeni zaštitini sloj i ako toga nema tava može da zarđa, ali to ne znači da više nije za upotrebu da je morate baciti. Ako primetite rđu, sve što treba da uradite jeste da je uklonite, izribate, zatim operete, dobro posušite i premažete sa malo biljnog ulja. Ukoliko se rđa i dalje pojavljuje onda još jednom detaljno začinite tavu i problem će sigurno nestati.

Mitovi koji treba da nestanu

Ako planirate investirati u tavu od livenog gvožđa, a ljudi vas plaše nekim neosnovanim tvrdnjama obavezno pročitajte koji se ro mitovi najčešće vezuju za ovo posuđe i zašto bi trebalo da ga zanemarite.

Teška je za održavanje. Obično se veruje kako je liveno gvožđe sklono rđi i pucanju, a istina je da je ovaj materijal veoma čvrst i izdržljiv i može vam trajati doživotno, bez preterivanja. Sve što treba da uradite da pazite na način održavanja i redovno začinjavate.

Ravnomerno se zagreva. Iako savršeno zadržava temperaturu tava od livenog gvožđa nije najsajanija kad je ravnomerno raspoređivanje topline u pitanju. To znači ako je stavite na plamenik, najveća koncentracija topline će biti na mestu gde plamen zahvatat tavu, dok će na ostalim delovima temperatura biti nešto slabija. Zato bi ih trebalo koristiti na šporetu koji greje po celoj površini.

Dobro začinjena tava je nelepljiva kao tave od neprijanjajućeg materijala. Ovo je daleko od sitine. Tave od livenog gvožđa mogu biti zaista nelepljive, ali nikad ne mogu pretići teflonske ili neke druge neprijanjajuće materijale. I ne bi trebalo da živite u zabludi.

Nikada ne bi trebalo prati tavu deterdžentom. Dobro začinjena tava na sebi ima tanak sloj polimerizovanog ulja koji se pretvara u supstancu nalik na plastiku i vezuje se za površinu metala. U tom slučaju tava je zaštićena i možete je prati deterdžentom, ali je i dalje odmah nakon pranja morate dobro obrisati suvom krpom. Ipak, čak ni u slučaju dobro začinjene tave nemojte nikada ostaviti tavu da se namače u vodi.

Nikada ne koristite metalni pribor kad kuvate u tavi od livenog gvožđa. I ovo je mit koji ne važi kad je u pitanju dobro začinjena tava jer su one prilično otporne i ne mogu se tako lako ogrebati. To naravno ne znači da možete viljuškom strugati hranu sa tave, ali da možete okrenuti metalnom spatulom jaje ili meso, svakako da.

Moderne tave su jednako dobre kao i stare. Materijal od kojeg su napravljene nove tave je sigurno isti kao i kod starih, ali razlika je u načinu proizvodnje. Ranije su se tave proizvodile pomoću kalupa od peska, a zatim bi se brusile dok se ne bi dobila glatka površina. Starije tave uglavnom imaju glatku površinu dok se kod modernijih tava češće javljaju neravnine.

Nikad ne pripremajte hranu bogatu kiselinama u tavama od livenog gvožđa. Još jedan mit koji je povezan sa tavama koje nisu baš najbolje začinjene i može doći do oštećenja od kiselina iz hrane. S druge stane može se desiti da bez obzira ne to koliko je tava dobro začinjena i koliko pazite na namirnice koje u njoj pripremate može doći do oštećenja i fleka, jer opet sve zavisi od načina proizvodnje. Tave možete deglazirati vinom, ali u tom slučaju gledajte da krčkanje ne traje dugo, baš kao kad je u pitanju paradajz.

3664950081_534b99e128_z

Glavni saveti za upotrebu tave od livenog gvožđa

  • I za kraj da sumiramo i pdsetimo na najvažnije savete i smernice.
  • Obavezno redovno začinite tavu, pre prve upotrebe i svaki put kad primetite da se hrana počela lepiti.
  • Čistite tavu nakon svake upotrebe sa malo vode i ne koristite deterdžent ako za to nema potrebe.
  • Najbolji način da tavu održavate jeste da je često upotrebljavate.
  • Nikada je ne ostavljajte vlažnu, uvek je dobro osušite pre nego što je spremite. Voda je najveći neprijatelj suđa od livenog gvožđa pa čak i jedna obična kapljica koju ste ostavili može napraviti veliku štetu i zato nikako ne potcenjujte moć vode.

Nadamo se da smo vam pomogli da donesete odluku ako se dvoumite oko kupovine ovakvog suđa i da će vam vaša tava dobro koristiti.

Samo neki od recepata koje možete pripremati u tavama od livenog gvožđa, a nalaze se na stranicama LifePress magazina su: Kukuruzni hleb sa paradajzom i ovčijim sirom, Desert od starog hleba sa pijanim grožđicama i Kukuruzni hleb sa sirom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar