Menu 

Dok neki roditelji smatraju da ih ne treba uopšte upotrebljavati, većina njih redovno nabavlja dude varalice za svoje mališane.

Mnogi ne razmišljajući nabavljaju dude, jer obično umiruju decu upravo zbog “lažnog sisanja”. Neke bebe su ih odbile u startu i nikada i nisu koristile dudice, a druge jednostavno trebaju da sišu nešto kada su budne, a ne hranite ih.

Postoje majke koje se strogo protive upotrebi duda varalica; neke odluče da ih neće koristiti, pa popuste kada dete počne da plače.

Dude varalice i vrste – kada ih uvesti

duda varalica 9Prave se od gume ili silikona sa plastičnom ili silikonskom drškom. Dude od lateksa u meške i fleksibilnije, ali traju kraće.

Ortodontske dude varalice su malo pljosnatije i oblikovane su tako da podstiču bebu da sisa na isti način kao što sisa kada je dojite.

Ako dojite nikako se ne preporučuje da kupujete i koristite dude u prvih šest sedmica. Postoji mogućnost da uzrokuju probleme sa dojenjem. Bebi je potreban period da se navikne na ishranu dojenjem.

Svaki roditelj ima opciju da sam odluči kada će i da li će uvesti korišćenje dude varalice. Mnogi roditelji je daju detetu u prvih šest meseci da bi pomogli bebi da zaspi noću i tokom dana. Prema nekim istraživanjuima dude varalice mogu da smanje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti. Preporučuje se da dete odviknete od dude već u periodu od 6 do 12 meseci.

Prednosti i nedostaci

beba sa dudom u ustima 1Dude u većini slučajeva mogu da umire dete i pomognu da brže zaspi. Sisanje može da na neki način ublaži bolove, a kao što smo napomenuli, postoji mogućnost da korišćenjem dude smanjujete rizik od simptoma iznenadne smrti.

Naravno, ne podstičite bebu na korišćenje dude, ako je ona odbija. Stavljajte je da spava na leđima i ne pušite u blizini bebe. U nekim slučajevima duda je pomogla i preranorođenim bebama.

Korišćenje dude, svakako, ima i mnogo nedostataka. Ako je vaše dete koristi dugo može doći do infekcija unutrašnjeg uha; može dovesti do promena u razvoju usne duplje; bebe koje koriste dude su pod većim rizikom da imaju probleme sa prsima i probavom (povezuju ih sa povraćanjem, groznicom, prolivom, grčevima), …

beba sa dudom u ustima 4

Posebno je važno da bebi ne nudite dudu ako ne traži, ako nije potrebna. Uopšteno da se trudite da je što ređe beba upotrebljava.

Imajte na umu da upotreba dude može uveliko da utiče i na to kako se bebini zubi rastu i razvijaju, kao i na razvoj govora. Kada dete želi da nešto kaže, obavezno uklonite dudu.

Duda i dojenje

Dokazano je da korišćenje dude varalice može izazvati probleme sa dojenjem, zato se ne preporučuje da je dajete bebi dok ona ne utvrdi svoj ritam ishrane – obično posle 6. sedmice.

Ako ćete je već koristiti neka to bude samo za umirenje pred spavanje (posle je slobodno izvadite).

Zbog dude je moguće da će dete brže odustajati od sisanja. Mada, ovo još nije potvrđeno, jer se neke majke počinju prečesto oslanjati na dudu i dete može početi da odbija da sisa već sa 6 meseci.

Događa se i to da grudi zbog korišćenja dude nemaju dovoljno dobru “stimulaciju”, pa može doći do smanjenja količine mleka koje majka prozvodi. To često bude glavni razlog za odustajanje od dojenja već u 6. mesecu bebinog života.

Smernice za one koji odluče da koriste dudu

 1. Koristite ortodontske dude varalicebeba sa dudom u ustima 5
 2. Održavajte higijenu dude – sterilišite je redovno
 3. Proveravajte dudu često – zbog pucanja i rupa (zamke za mikrobe). Kupite novu čim vidite da je duda oštećena
 4. Ne umačite dudu u slatku hranu, zbog razvoja zubića. (Posebno ne u med, koji ne treba davati deci mlađoj od godinu dana)
 5. Ne dopustite da duda postane navika bebi. Ponudite je samo kada treba da je umirite ili da zaspe
 6. Odviknite bebu od dude pre nego napuni godinu dana. Posle će biti samo teže. (Pročitajte i Kako da odviknete dete od cucle)
 7. Kupujte dude na kojima je tačno označno za bebe kojeg uzrasta su namenjene
 8. Tražite dude varalice na kojima je naznačeno da ne sadrže bisfenol A, koji može biti vrlo štetan za bebe.
 9. Ako kupujte dude od lateksa, birajte 100 odsto prirodni lateks. (Silikon je, tvrde neki sigurnija opcija).
 10. Ne stavljajte nikada dudu okačenu bebi o vrat kao ogrlicu
 11. Ne dozvolite da druga deca uzimaju dudu vašeg deteta

beba sa dudom u ustima 2

Prirodne dude varalice

 • Zamrznuto majčino mleko kao dude (Lizalice od majčinog mleka za zubiće)
 • Čista pamučna tkanina umočena u vodu ili čisti sok od jabuke i zamrznut
 • Homeopatska kamilica ili homeopatski gelovi
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar