Menu 

Pozitivni podsticaj je ono što većina eksperata u domenu roditeljstva i vaspitanja dece smatra savršenom vaspitnom metodom. Ali uprkos tome roditelji širom sveta muku muče kako da nađu savršene načine da nagrade svoje klince kad poštuju pravila i ispunjavaju obaveze.

Holandski naučnici su otkrili da pozitivna stimulacija ima puno bolji efekat na decu u predadolescentskom dobu od one negativne. Što znači da bolje reaguju na nagrade nego na kazne. Evo nekoliko saveta kako da nagradite decu na pravi način.

dreamstime_s_1277103

Asocijacija pedijatara Amerike preporučuje da napravite tabelu na kojoj ćete označiti sve obaveze i pravila koja dete treba da poštuje i beležiti kad je koju dužnost ili obavezu ispunilo. Kupite neke zanimljive nalepnice koje će označiti jednu ispunjenu obavezu i neke ih dete samo lepi. Odredite koliko nalepnica je dovoljno za koju nagradu, pa na kraju nedelje sve sumirajte zajedno sa detetom.

U zavisnosti od vašeg finansijskog stanja neka vam kao nagrade posluže manje materijalne sitnice koje vaše dete voli. Neka to budu nove knjige ili bojice za manje klince, a za one malo veće vodite se onim u čemu dete najviše uživa kao što su sličice fudbalera ili nova video igrica.

Nagrade ne moraju biti materijalnog tipa, možete na primer kao nagradu iskoristiti, sat vremena računara radnim danom ili da jedno veče dete odlučuje šta će se gledati na televizoru ili pak biranje ručka za celu nedelju. Nekoj deci ovakve povlastice znače puno više od materijalnih stvari.

dreamstime_s_26320844

Među nagrade možete svrstati i odlaske na utakmice, bioskop, pozorište ili spavanje kod drugara. Možete dopustiti detetu da odluči kako ćete provesti sledeći vikend, da li ćete ići u šetnju, na piknik ili u posetu baki i dedi… Nekoj deci ovakav vid nagrađivanja je velika motivacija da redovno obavljaju svoje obaveze i dužnosti.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Radmila Jelmilo
  2. Mirjana Djuranovic

    ovo je baš prava stvar

Napišite komentar