Menu 

Ukoliko ne vežbate i ne marite za zdravu ishranu velike su šanse da će se to u kasnijim godinama odraziti na vaše zdravlje. Sada možete i proveriti koliku ste štetu napravili svom organizmu, lošim navikama i to pomoću samo jedne vežbe.

Naime, dr Claudio Gil Arujo iz Brazila osmislio je vežbu koja vam otkriva koliko ste zdravi i koliko dugo ćete živeti. Ova vežba se zove SRT (Sitting rizing test) i može se reći da je to kućna varijanta stres testa koga obavljaju lekari da bi procenili tačno stanje zdravlja pacijenta.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Dr Arujo je ovaj test osmislio prateći nešto starije pacijente među kojima je većina mogla bez problema mogla da trči na pokretnoj traci, ali su imali problema sa nekim najosnovnijim radnjama poput vezivanja pertli. On je zaključio da nije važna samo arobna sposobnost već i snaga, ravnoteža te fleksibilnost.

Glavna osnova ove vežbe je da sednete na pod i pokušate se podići bez ikakve upotrebe ruku, a rezultati se boduju bodovima od 1 do 10. Ako je vaš konačni rezultat tri i niži to znači da ste u veoma lošoj formi i da ste pod pet puta većim rizikom od smrti u narednih pet-šest godina.

Možda vam se čini porilično jednostano ustati sa poda, ali treba da znate da se bodovi veoma lako oduzimaju. Ako ste se prilikom ustajanja pomogli rukom i nogom oduzimaju vam se dva poena, ako ste izgubili ravnotežu, to vam je pola poena manje, a za svaki poen manje to znači i 21 odsto veći rizik od smrti.

Pre nego isprobate ovu vežbu obucite udobnu odeću i obuću ili budite bosi. Ako slučajno imate problema sa bolnim kolenima neka neko bude uz vas i probajte.

Pogledajte video sa detaljnim objašnjenjima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar