Menu 

Smijemo se i rastopimo od nježnosti kada čujemo kako mališani izgovaraju svoje prve riječi. Sve je to slatko dok ne čujemo i prvu psovku. Tada treba odreagovati na pravi način.

By: ashton

Djeca treba da obogaćuju svoj rječnik, ali, definitvno, ne psovkama. Roditelji se često pogrešno postave u tim situacijama: naglo reaguju, rastuže se ili, u nekim slučajevima, na žalost, se smiju, pa čak to i podstiču radi opšte zabave. To je najlošija odluka.

Mališani, naravno, ne znaju značenje mnogih riječi koje počinju da “ubacuju” u svoj rječnik, pa tako ni psovki. Zato, bilo kakva nagla reakcija: smijeh, burna kritika, izražena pažnja može pogoršati situaciju i navesti dijete da nastavi sa ponavljanjem psovki.

Najbolje je da djetetu ukažete mirnim tonom da to nije primjereno da on izgovara, da, recimo, ljuti ljude oko njega. Podstičite ga da vam se uvijek obrati ukoliko ne zna značenje neke riječi.

Istaknite djetetu da niko u porodici ne odobrava upotrebu takvih ružnih izaza. Djeca, iako ne razumiju riječ, shvatili su (od koga god da su je naučili) da je upotrebljena (obično) da se izrazi ljutnja ili frustracija. Zato im morate pokazati druge načine kako da se nose sa ljutnjom, da je uredu biti ljut, ali da nikako ne govore ružne riječi drugima.

Ukoliko se nastavi ovakvo ponašanje, možete pokušati sa ignorisanjem, dok djetetu ne dosadi ili mu povremeno ukazivati da to nije dobro i da će biti kažnjen ukoliko nastavi. Ne pokušavajte da ispitate dijete gdje je čulo tu riječ, ko mu je rekao, jer to ne mora biti osoba. Vaš mališan vjerovatno se i ne sjeća kako je došao do tog izraza, jer, tu su i TV, igralište, druga djeca, komšije, … Sve to mogu biti “prenosnici”. (Od pomoći vam mogu biti i zlatna pravila discipline. Pogledajte)

Posmatrajte svoje dijete i njegovo okruženje i možda pronađete “izvor”. Slijedi vam isključivanje TV-a ili prebacivanje programa kada počnu psovke, pažljivija kontrola drugara sa kojima se dijete druži i slično. Uz to, naravno, pazite i šta vi pričate. Ukoliko vas, suprugu ili nekoga iz porodice, čuje da psujete sve može “pasti u vodu”.

(Pročitajte kakve smiješne stvari djeca izgovaraju, a, naravno, nisu psovke u pitanju)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar