Menu 

Sam polazak u školu, predškolsko ili vrtić su dovoljno stresne promene u dečijem životu. Da biste mu olakšali taj period, dete obavezno naučite ovim osnovama.

Odlazak u toalet

Prvo na listi što decu čini nervoznom jeste odlazak u toalet u školi ili vrtiću. Sa 5 godina najveći dečiji strah je da u školici ne “doživi nezgodu” što može da se desi u ovom dobu. Dete može da ne prepozna prve znakove da mora ići u WC, a isto tako može da se zaigra pa da odgađa odlazak do zadnjeg trenutka.

skolica

Ohrabrite dete da može pitati vaspitačice u svako vreme da ide da piški i ono što je najbitnije oblačite detetu garderobu koju bez problema samo može da skine bez suvišnih dugmića i rajsfešlusa. Trenerka je najbolja varijanta.

Prijateljstvo

Ulazak u prostoriju punu nepoznatih lica svakom detetu može izazvati tremu. Da bi se dete lakše prilagodilo porazgovarajte o sklapanju prijateljstava. Objasnite mu da su njegovi drugari iz grupe/razreda jednako nervozni i da se jednako plaše. Ispričajte kako ste vi stekli nova poznanstva na poslu ili nekoj aktivnosti.

Probajte sa igranjem uloga, vi budite novi drugar, a vaše deta neka vam priđe i predstavi se jednostavnim “Zdravo, ja sam Luka, jako mi se sviđa tvoj ranac”. Ohrabrite ga da slobodno napravi prvi korak.

Ne zaboravite ni lekcije o deljenju i pomaganju.

Užina

U ovom dobu dečije ručice nisu još dovoljno spretne, motorika se još uvek razvija, što može da predstavlja problem pri otvaranju kutija za užinu. Dete može vrlo brzo da se uznemiri.

uyina

Obratite pažnju da užinu pakujete u kutije koje se lako otvaraju i vežbajte kod kuće otvaranje i zatvaranje da dete u školi ne bi imalo problema.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar