Menu 

Goji bobice su još jedno od “super voća” o kome se priča poslednjih godina. U Aziji ih zovu “crveni dijamanti”, a vekovima se koriste i kao lek i kao deo ishrane. Zašto je to tako?

Otkad je 2008. godine “Njujork tajms” goji bobice proglasio “super voćem” munjevitom brzinom su se proširile po celom svetskom tržištu, a tada su stigle i do Evrope. One poreklo vuku sa Himalaja, gde se vekovima koriste zbog svojih lekovitih svojstava. Najviše se uzgajaju na jugu Kine, koja je i najveći izvoznik. Zato što nakon branja veoma brzo oksidiraju, na zapadnom tržištu mogu se naći uglavnom u sušenom obliku ili kao sok.

Goji bobice su od pamtiveka sastavni deo kineske medicine prvenstveno zbog svojih antioksidativnih svojstava. One su voće sa najvećom koncentracijom ORAC jedinica (Oxygen Radical Absorbance Capacity) kojima se meri količina antioksidanata u namirnici . 100 grama ovog ploda sadrži fantastičnih 25.300 ORAC jedinica dok ih aronija, koja takođe važi za “super voće” sadrži 16.500. Zbog toga, goji bobice se smatraju najboljom hranom za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja.

Goji bobice su veoma bogate nutrijentima i fitohemikalijama, vitaminima, mineralima, a sadrže čak i 18 esencijalnih aminokiselina.

Ovo voće se godinama koristi za jačanje imuniteta, poboljšanje cirkulacije, poboljšanje vida, snižavanje visokog krvnog pritiska, štite jetru i bubrege, čiste kožu lica, ublažavaju bolove u leđima, a koriste se čak i za ublažavanje neželjenih efekata nakon hemoterapije. Veruje se da povoljno utiču na plodnost, jer povećavaju broj spermatozoida.

Goji bobice nisu lek niti se tako mogu tretirati, ali su svakako jedan od najkvalitetnijih i najhranjivijih dodataka ishrani.

Piši!
Širi dalje!

11 komentara
 1. Aleksandar

  Pozdrav svima. Ja uzgajam godži bobice i biće svežih od septembra. Pored godžija biće i boražine, nevena, rukole… Više na fb Godži bobice Arežina.

 2. Violeta Jovancevic Ex Zivkovic via Facebook

  juce posadjeno!

 3. Ljubica Šimunović via Facebook

  pronadjite na njuškalu dado, on ima sadnice

 4. Djurdjica Stojkovic-Mrdja via Facebook

  ja sam prosle jeseni posadila i evo ovog proleca krenulo je lepo – videcemo. Nabavila preko “Flora ekspres” Beograd – ima sajt i moze se preko sajta naruciti

 5. Julijana Maravić via Facebook

  Da uspevaju u nasoj klimi vrlo dobro procitajte na naslovnici ima mesto i broj telefona sam napisala ….

 6. Zoran Bogdanovic via Facebook

  Gali zna neko odakle se mogu poruciti sadnice,i dali uspevaju u nasoj klimi.

 7. Julijana Maravić via Facebook

  Sadnice stizu brzom postom za 24 sata….

 8. Marija Ivancic Milisic via Facebook

  Mnogo ukusno voce a sok jos lepsi!

 9. Julijana Maravić via Facebook

  U NISUima rasadnik sa sadnicama…

 10. Nikola Zecevic via Facebook

  eeee ucitelj edukovao a mi posadili…

 11. Jasna Stojanović via Facebook

  a gde može da se kupi rasad ili samo seme?

Napišite komentar