Menu 

Stomak je pored butina i zadnjice svakako najkritičnija zona na našem telu i potrebno je puno truda da bi ostao ravan i privlačan. Donosimo vam 10 tajni za ravan stomak koje otkrivaju nutricionisti.

Stručnjaci kažu da je kod žena probavni trakt duži i zaobljeniji nego kod muškaraca  zato žene treba da povedu posebno računa da bi im stomak bio ravan i privlačan. Zaboravite na nadutost, opstipaciju i osećaj težine u stomaku.

Pratite naše savete i nećete imati nikakvih problema.

žena jede voće

1. Ne preskačite obroke, nosite užinu za poneti

Mnogo puta do sada smo pisali da preskakanje obroka ni u kom slučaju nije dobro jer u većini slučajeva dovodi do prejedanja u kasnijim časovima kad je stomak manje aktivan. Ako znate da ćete većinu dana provesti napolju zapakujte si laganu užinu. Ne moraju to biti veliki obroci, voće i orašasti plodovi biće dovoljni.

2. Jedite malo, ali često

Mali obroci na svaka 3-4 sata će vas održavati sitima ceo dan bez napada gladi, a stomaku će dati dovoljno vremena da se isprazni između obroka.

3. Podelite porciju

Vaš standardni obrok podelite na dva dela i pojedite ga u razmaku od nekoliko sati.

4. Jedite ranije

Ako izlazite u restoran neka to bude kasniji doručak ili ručak umesto večere.

mala porcija hrane

5. Odredite „policijski čas“ za večeru

Kontrakcije želuca koje čine prvu fazu probavljanja hrane se uveliko smanjuju nakon što padne mrak i zato se potrudite da večerate ranije.

6. Pričekajte nekoliko sati…

Nikako nemojte vežbati ili ići na spavanje odmah posle obroka, pričekajte nekoliko sati jer ni trčanje ni ležanje nije dobro na pun stomak.

7. Idite u šetnju

Probavu će vam sigurno poboljšati kratka šetnja nakon obroka. Ne brinite, ne preporučujemo maratonsku već brzu šetnju oko naselja ili do obližnjeg parka i nazad.

8. Ograničite unos masne hrane

Pražnenje stomaka uveliko usporavaju namirnice koje u sebi sadrže velike količine masti kao što su: meso, sirevi i kremasti umaci. Ograničite unos ovih namirnica na minimum.

hrana bogata vlaknima

9. Jedite manje količine vlakana

Izbegavajte jedenje velikih količina vlakana odjednom jer to može dovesti do neugodnog osećaja u stomaku i osećaja težine.

10. Pijuckajte

Da biste probavu održali na dobrom nivou i da bi sve radilo kako treba, jedna od najvažnijih stavki je hidratacija. Ali, postoji jedna mala začkoljica. Nemojte piti velike količine tečnosti odjednom i radije pijte male količine tečnosti tokom celog dana, nego nešto veće količine za vreme obroka jer ćete tako izbeći da pretrpavanje stomaka.

šejk od banane

Magični smoothie za ravan stomak

Potrebni sastojci:

 • 1 banana
 • 2 šolje bobičastog voća
 • 1 šolja sirovog spanaća, kelja ili blitve
 • Kašika semenki konoplje u prahu
 • Kašika lanenih semenki
 • Šolja izmrvljenog leda
 • Polja bademovog ili kokosovog mleka ili kokosove vode

Sve sastojke izmešajte u blenderu i pijte odmah.

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
 1. Aleksandar Radović

  Clean 9 je program koji je pre svega namenjen za Detoksikaciju tj. kao detoksikacioni program koji će vam pomoći da započnete svoj put ka zdravlju i željenim oblinama.

 2. depo raf

  Depolama firmaların yüksek ciro hedeflerinde tertibine ve düzenine maksimum dikkat etmeleri gereken alan olmakta, sağlam temeller profesyonel bir şekilde yapılan depolamalarla kurulabilmektedir.

 3. amerikada doğum

  Nemojte piti velike količine tečnosti odjednom i radije pijte male količine tečnosti tokom celog dana..

Napišite komentar