Menu 

Među poklonicima zdravog života postoji novi trend koji se zove sunčeva dijeta i podrazumeva potpuno odricanje od hrane, a svi potrebni nutrijenti se dobijaju od sunca. Ne možemo, a da se ne zapitamo koliko je ova dijeta štetna za zdravlje.

Prošle godine u Švajcarskoj je jedna žena pronađena mrtva u svom domu, a veruje se da je bila na ovoj „spiritualnoj dijeti“ o kojoj je čak snimljen i dokumentarni film u kome indijski guru Prahlad Jani tvrdi kako izbegava hranu i piće poslednjih 70 godina i da je jedini izvor nutrijenata u njegovom životu sunčeva svetlost. Jani je živ i zdrav, ali njegovu priču nisu podržale, niti potvrdile zdravstvene organizacije.

4486706260_7c71cfef60_z

S druge strane, žena koja je u Švajcarskoj pronađena mrtva, koja se odrekla hrane i pića, za života je odbijala čak da guta i sopstvenu pljuvačku, a kao uzrok smrti navedeno je izgladnjivanje.

Mnogi eksperti tvrde da sunčeva dijete nije nešto što treba probati jer je ljudskom organizmu potrebna hrana, potrebni su mu nutrijenti koje putem hrane unosimo u organizam i tu nema nikakve sumnje.  Odricanjem od hrane, svesno dovodite svoje zdravlje u opasnost.

Sunčeva dijeta stekla je popularnost i zbog australijske spisateljice Ellen Greve koja promoviše ovakav način života, ali pre nego što joj poverujete treba da znate da je od 1990. Godine najmanje tri smrti povezano uprvao sa sunčevom dijetom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar