Menu 

Sveži sir je prilično jednostavno napraviti ukoliko znate sve male trikove. Ali, ne brinite mi smo tu da vam ih otkrijemo.

Da biste napravili sir potrebne su vam određene namirnice koje ćete možda morati tražiti u prodavnicama specijalizovanim za takve proizvode, ali se sigurno mogu kupiti, samo se informišite gde. Na kraju krajeva pitajte bakice koje prodaju sveži sir na tržnici.

Potrebni sastojci:

  • 3,8 l mleka punomasnog
  • ½ paketića mezofilne kulture
  • ¼ kašičice kalcijum hlorida pomešanog sa 1 kašikom vode
  • ¼ kašičice tečnog sirila pomešanog sa 2 kašike vode
  • ½ kašike soli

U veliku posudu sipajte mleko i stavite na šporet da se greje na najnižu temperaturu. Povremeno mešajte i proveravajte temperaturu sve dok mleko ne dostigne 32 C. Umešajte mezofilnu kulturu, poklopite i ostavite da mleko bude na toj temperaturi sat vremena.

Nakon toga umešajte kalcijum hlorid i sirilo, poklopite i ostavite na temperaturi od 32C. Nakon 45 minuta će se početi stvarati sir. Nožem prođite više puta da isečete sir na manje delove. Ako se pojave čisti rezovi znači da je sir spreman. Nakon što ste isekli, poklopite i ostavite da stoji pet minuta.

sir

Malo pojačajte temperaturu na šporetu da dostigne 37 C. Ostavite da se zagreva na toj temperaturi 45 minuta, često mešajte zatim prestanite mešati pet minuta. Pomoću šuplje kašike izvadite sir u gustu gazu, zavežite i ostavite da se cedi nad istim loncem u kome je surutka, a šporet neka celo vreme bude uključen.

Dobijeni sir isecite na dva jednaka dela i stavite jedan na drugi. Veliku plastičnu kesu sa zatvaračem napunite sa toplom surutkom. Stavite sireve na vrh lonca, poklopite kesom punom surutke, nakon 15 minuta okrenite sireve, ponovno poklopite i ponavljajte postupak u narednih dva sata, 7 puta. Nakon toga isecite komade sira, stavite ih u cedilo i pospite polovinom soli. Nakon 10 minuta umešajte i ostatak soli. Nastavite mešanje povremeno dok sir ne dostigne sobnu temperaturu, a so se ne upije. Čuvajte u frižideru.

Izvor: SheKnows

Recept
Ime Recepta
Pretvorite mleko u sveži sir
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
3.5 Based on 9 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Peciva i Testa

Poslastica ili doručak, možete ih koristiti u obe varijante i u obe će biti više nego sjajni. Donosimo vam recept za kroasane sa limunom i krem sirom.