Menu 

Možete li da zamislite pripremanje azijske hrane bez woka? Ako ste upravo nabavili jedan, evo nekoliko smernica i saveta koje treba da pratite kad je u pitanju kuvanje uz pomoć wok tave.

Wok je simbol azijske kuhinje čiji oblik zahteva posebne tehnike pripremanja hrane što azijsku kuhinju čini specifičnom u celom svetu. Ako ste napokon nabavili pravi wok i želite ga koristiti na pravi način, mi smo tu da vam pomognemo.

1. Koristite wok prave veličine. Ako u woku želite dinstati ili pržiti nije vam potreban veći od promera 40 centimetara jer će vam biti problematično da ga podižete i mešate hranu. Veoma je važno da wok nikad ne pretrpavate hranom jer se namirnice u tom slučaju neće ravnomerno ispeći.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-fried-rice-wok-image37647895

2. Pažljivo pripremajte namirnice. Pre nego uopšte stavite wok na šporet pripremite sve potrebne namirnice, očistite i iseckajte. Ovo je neophodno jer wok zbog svog oblika brzo dotiže visoku temperaturu i tokom kuvanja je potrebno da ga pazite celo vreme da nešto ne zagori. Zato sve namirnice treba da budu iseckane i na dohvat ruke.

3. Zagrejte wok pre nego dodate ulje. Pre nego uopšte dodate ulje u wok stavite ga na šporet da se zagreje dok ne počne da se dimi. Na ovaj način će se otvoriti pore metala koji će jelu dati prepoznatljivu aromu. Nakon što dodate ulje pore će se automatski zatvoriti.

4. Pažljivo birajte ulje. Za kuvanje na woku je veoma važno birati ulja sa visokom tačkom ključanja, a najbolji izbor su: ulje semenki grožđa, kikiriki ulje, ulje od soje i polurafinisano susamovo ulje. Izbegavajte ulja koji sadrže polinenzasićene masnoće.

5. Kuvajte na visokim temperaturama. Da biste hranu dobro termički obradili neophodna je temperatura od najmanje 200C. Ako je temperatura dovoljno visoka namirnice će se pržiti i postati hrskave čak i ako ih konstantno mešate.

6. kuvajte na otvorenom plamenu. Plinski šporeti sa plamenicima su uvek bolja opcija za kuvanje u woku od električnih jer je kontrola temperature mnogo bolja.

7. Često mešajte. Za mešanje nabavite dugačku metalnu spatulu i tokom dinstanja veoma često mešajte. Isto tako , neophodno je da povremeno odvojite wok od šporeta i promešate sve namirnice pomeranjem woka.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-prawn-meal-preparation-image23611930

8. Prženje u dubokom ulju. Wok nije namenjen samo za brzo dinstanje, prženje riže, mesa i povrća. Možete ga koristiti i za prženje u dubokom ulju. Wok je za prženje bolji i praktičniji od običnih tava jer će vam biti potrebno manje ulja.

Kako pripremiti wok za korištenje

Pre upotrebe suđa napravljenog od gvožđa, livenog gvožđa i čelika potrebno ga je pripremiti na poseban način jer su materijali od kojih je napravljen uglavnom porozni. To znači da upijaju tečnosti i kiseline u metal koje s vremenom mogu izazvati rđu. Na svu sreću metal upija i ulja koja odbijaju vodu. Posebnim procesom vi možete zaštititi metal, zatvoriti pore i stvoriti zaštitni sloj.

Wok možete zaštititi na dva načina, u rerni i na šporetu, a evo i kako.

U rerni

Namočite papirni ubrus u ulje i njime premažite wok pa ga stavite u zagrejanu rernu na 175 -220C na pola sata. Nakon toga izvadite wok i ostavite da se ohladi pa ga prebrišite čistim kuhinjskim ubrusom. Ponaljajte postupak dok wok ne dobije sjajni premaz, a papirni ubrus nakon brisanja ostane čist.

http://www.dreamstime.com/stock-image-wok-image6217581

Na šporetu

Sve radite isto kao i u rerni samo što wok uljem premazujete kistom, stavljate da se zagreje na najjačoj temperaturi na šporetu dok ulje ne počne da gori, ostavite da se ohladi, prebrišete kuhinjskim ubrusom pa ponavljate dok nakon brisanja na ubrusu ne prestaju biti vidljivi tragovi crnog pepela.

Sviđa nam se
Autor
Kako da kuvate uz pomoć wok tave
Datum
Ime
Prženje i dinstanje u woku
Stars
5
Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Mijodrag Pavlovic

    Zdravo i prirodno…

Napišite komentar