Menu 

Iako količina soka u citrusnom voću zavisi od kvaliteta i vrste postoji nekoliko malih trikova pomoću kojih ćete dobiti više soka nego obično.

Toplije vreme je kao stvoreno za pripremu domaće limunade i koktela koji sadrže sveži sok limuna ili limete i ništa nije toliko osvežavajuće. Najviše soka ćemo dobiti iz zrelih citrusnih voćkica, a uz nekoliko malih trikova koje vam donosimo iscedićete i poslednju kap soka.

Sokovnici i cedilo. Najjednostavniji i najefikasniji način da iscedite citrusne voćke jeste da koristite neku oštriju cediljku ili sokovnik. Verovali ili ne i cedila se mogu istupiti i zato čim rubovi postanu zaobljeni zamenite ih novim oštrim. Za prvu pomoć kao cedilo vam može poslužiti viljuška. Jednostavno zabodete polovicu limuna/limete na viljušku i okrećite/cedite.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-squeezing-lemon-image26773690

Valjajte voćku. Pre nego voćkicu razrežete stavite je na radnu površinu stisnite dlanom i valjajte napred-nazad da omekša i da otpusti što više soka.

Mikrotalasna. Stavite limun u mikrostalsnu na 15 sekundi i na taj način će se meso omekšati i otpustiti puno više soka.

Izbodite limun viljuškom. Ako vam je voćka veoma suva, prerežite je na pola i pre nego je iscedite u sokovniku ili uz pomoć cedila izbockajte meso sa viljuškom.

Improvizujte. Ukoliko vam recept zahteva sok od limuna ili limete, ali je voćka toliko suva da uz sve trikove ne možete dobiti ni kap, jednostavno improvizujte. Umetso soka u recept stavite naribanu koricu za aromu i malo vode.

http://www.dreamstime.com/stock-image-lemon-bowl-image28493651

Pravilno čuvajte citruse. Iako većina nas citrusno voće čuva u posudama na trpezarijskom stolu koje predivno izgldaju to je potpuno pogrešno. Citrusno voće koje stoji na sobnoj temperaturi lagano gubi tečnost i zato ga čuvajte u toplijem delu frižidera zatvorenog u plastičnu kesicu.

Sviđa nam se
Autor
Kako izvući najviše soka iz limuna ili limete
Datum
Ime
Ceđenje limuna
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar