Menu 

Polako se opraštamo od mnogi sezonskih namirnica koje nam leto donosi, ali zato dočekujemo divne jesenje plodove kao što su kruške, jabuke, grožđe, šljive i naravno nezaobilazni beli luk.

U ovo doba godine napokon možete naći uglavnom domaći beli luk koji nije uvezen iz Kine, koji je zdraviji i potpuno je drugačijeg ukusa. Kad kupujete beli luk nikada ne birajte onaj pakovan u bele mrežice, birajte one nejednake i pomalo neugledne glavice koje su čvrste na dodir. Glavica treba da bude teška, jer ako je previše lagana velika je verovatnoća da su se čenovi sasušili.

Postoji zaista mnogo načina na koje možete uživati u ukusu belog luka, a neka se među njima nađe i beli luk lagano kuvan u maslinovom ulju ili stručno rečeno konfi od belog luka.

Konfi se pravi tako što se luk oko sat vremena na veoma niskoj tempretauri lagano krčka u maslinovom ulju, a kao rezultat dobijete veoma mekan i sladak beli luk koji je savršen za prelive, umake, priloge. Savršeno će pasati u umak za meso, bareni spanać ili pire kropir.

Mi vam danas donosimo malko jenostavniju verziju belog luka u maslinovom ulju.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-garlic-confit-image24620072

Potrebni sastojci:

  • 2 glavice belog luka
  • ¾ šolje maslinovog ulja

Beli luk očistite, zatim isecite čenove na što tanje ploškice. Sipajte ulje u manju šerpicu, dodajte beli luk pa sve stavite na šporet da se greje na niskoj temperaturi 8-15 minuta, dok beli luk ne postane providan.

Pratite pažljivo ceo proces, ako beli luk počne da menja boju i postaje smeđ znači da vam je temperatura previsoka i da treba da smanjite.

Kad je beli luk omekšao sipajte ga u čistu i sterilnu teglicu pa stavite u frižider. Čuvajte do nedelju dana.

Recept
Ime Recepta
Konfi od belog luka – nešto što morate probati ove zime
Objavljen
Vreme Pripreme
Vreme Kuvanja
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 27 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar