Menu 

melm2

Male bebe često spavaju, ali mame se uprkos tome ne uspevaju odmoriti jer bebice uglavnom spavaju kratko u jednom komadu. Koliko puta vam se desilo, da uspavate bebu, bacite se na pospremanje, sednete da odmorite, a ona se probudi?

Evo šta stručnjaci kažu kako da beba duže spava u jednom komadu. Važno je da razmilite da li je vašoj bebi uopšte potrebno spavanje u tom trenutku. Ako je beba dobro spavala već tokom dana i nije umorna onda jednostavno ne možete ništa uraditi i ne možete naterati bebu da spava.

14817536759_615a0cb68e_z

Sve bebe imaju svoje sklonosti kad je u pitanju spavanje. Nekim bebama je su neophodna dva duža spavanja tokom dana, a neke preferiraju više spavanja ne dužih od 45 minuta. Oba slučaja su u potpunosti normalna, ali ako se beba uporno budi na kon 20 ili 30 minuta onda bi trebalo da poduzmete neke korake da beba odspava duže jer se na taj način sigurno neće odmoriti.

Bebama obično treba odmor, najmanje dva sata nakon poslednjeg buđenja i zato stavite bebu na spavanje nešto pre nego što vreme istekne. Ako je stavite na spavanje kad je već jako umorna, onda se može desiti da se uopšte ne uspava. Može se desiti da beba zaspi i probudi se nakon svega kratkog spavanja, a to obično znači da je ušla u naredni krug lakog sna i nakon što se probudi jednostavno se neće ponovo moći uspavati.

Može se desiti da se beba ponovno uspava ako je smo malko pomazite, utešite i uljuljkate, ali ako se naglo prenula iz sna možda će vam iti potrebne neke druge metode, ljuljanje ili dojenje.

6190878945_17469345e3_z

Pobrinite se da se beba odmara i spava u sobi ugodne temperature, gdje je tiho i mračno. Najbolje bi bilo da bebe danju spavaju na istom mestu gde spavaju noću. Tranzicija kad je u pitanju spavanje obično nastaje između 12 i 18 meseci starosti, a da li je vreme za tranziciju primetićete po kraćem spavanju posle doručka i šetnje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar