Menu 

Iako smo do sad mnogo puta pisali o pripremi zimnice i svemu na šta treba da obratite pažnju, ono je vreme u godini kada sve to treba još jednom da ponovimo i utvrdimo znanje. Evo nekih najvažnijih saveta koje nikako ne smete zanemariti.

Ako ove godine možda po prvi put zimnicu pripremate sami onda će vam ovi saveti sigurno biti korisni. One nešto starije i iskusnije domaćice mogu da usporede svoja iskustva, a ako se mnogo razlikuju i podele ih s nama. Danas vam pičamo o konzervaciji zimnice.

zimnica2

Konzervacija pomoću kipuće vode je mnogo bolja i sigurnija jer ne upotrebljavate veštačke konzervanse, a efekat je isti. Pomoću konzervacije na ovaj način se ubijaju sve gljivice, plesan i bakterije unutar tegle tako da će vaša hrana biti sigurna dugo vremena i neće se pokvariti. Koliko će konzervacija biti uspešna zavisi i od onoga šta koristite. Poenta je da teglice nakon pranja prokuvate u vodi, a zatim ih ne brišete već ih na niskoj temperaturi sušite u rerni. Važno je i da zimnicu sipate u tople tegle ako je reč o ajvaru ili džemu. Kad je reč o kiselišu koji slažete u hladne tegle onda pune tegle poslažite u vrelu vodu u šerpi i stavite na šporet da prokuva.

Evo još nekoliko ključnih saveta.

Pametno birajte namirnice. Za zimnicu uvek birajte namirnice koje su u sezoni i koje nisu prezrele. Ako niste sigurni šta da pdaberete posavetujte se sa nekim iskusnijim.

Uvek dobro operite namirnice. Čak i ako imate nameru guliti namirnicu, uvek je pre toga operite i to bez sapuna, samo hladnom, tekućom vodom.

Izbegnite plesan. Veoma je važno da sa voća i povrća koje koristite za zimnicu skinete i najmanji deo koji se kasnije može razviti u plesan. Sve dobro pregledajte i očistite.

zimnica3

Staklene tegle. Konzervacija će uspeti jedino ako budete koristili staklene teglice sa originalnim poklopcima. Nikada nemojte teglice puniti do vrha, jer je prostor između sadržaja i poklopca veoma važan za dobru konzervaciju.

Pametno čuvajte. Nakon što su se tegle hladile na sobnoj temperaturi 24 sata, obično mogu stajati bez da s epokvare do godinu dana. Važno je da ih čuvate na mestu koje nije direktno izloženo sunčevoj svetlosti. Nakon što se teglica otvori pazite da sadžaj potrošite u dve nedelje i čuvajte ih u frižideru.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar