Menu 

Kuvanje nije samo zdravija opcija da hranite sebe i svoju porodicu, kuvanje može biti i divan hobi koji će vas opuštati, koji će biti beg od svakodnevnice. Eksperimentisanje, isprobavanje novih namirnica mogu imati terapeutsko dejstvo. Evo zašto bi trebalo da počnete kuvati.

Sva ona gotova i poluspremljena hrana iz vaših supermarketa možda je ukusna i potrebno je malo vremena da je „dovršite“, ali je prepuna industrijskih šećera, masti i natrijuma i nikako ne može biti dobra za vaše zdravlje ni za vašu liniju. Čak 77 odsto natrijuma unosimo kroz gotovu hranu i na taj način unosimo mnogo više soli nego što bismo želeli ili smeli. Ako mislite da se hranite zdravije time što kupujete proizvode na kojima piše „light“ ili „fat free“, proverite dva puta etiketu („Čitate li etikete na prehrambenim proizvodima“), jer su velike šanse da ovakvi proizvodi sadrže nezdrave sastojke da bi dobili na ukusu. Kuvanje ćete zavoleti onog trenutka kad počnete da cenite koliko je to dobro za vaše zdravlje.

Woman cutting heirloom tomato

Razmislite, ljudi kuvaju hiljadama godina, a vezu sa hranom izgubili smo u poslednje dve generacije. U isto to vreme, broj kancerogenih, srčanih oboljenja i gojaznosti dostiže svoj vrhunac. Kuvanje nije teško, kuvanje nije teška nauka. Počnite od običnih ćufti sa špagetama – mleveno meso, jaje, hlebne mrvice i začini (luk, može i ne mora) sve izmešate i napravite kuglice. Koliko je to teško? A, svaki sastojak koji ste upotrebili vam je poznat, nema misterioznih “E slova” u vašoj večeri.

Nemojte da vas u kuvanju sputava želja za savršenstvom, vaše jelo apsolutno ne mora da izgleda kao restoransko niti to neko od vas očekuje. Čak i ako jednom zabrljate, nemojte odustajati, jednog dana ćete se tome zajedno smejati i vi i vaša porodica.

090818-N-6326B-001

Kad je kuvanje u pitanju, treba da uživate u celom procesu: od planiranja, kupovine namirica do kuvanja. Uključite celu porodicu u spremanje večere. Uzmite sve želje u obzir, zaputite se na tržnicu, odaberite sveže namirnice, a kasnije zajedno seckajte, mešajte, mesite. Neka kuvanje postane nova omiljena porodična aktivnost.

Ukoliko ste potpuni laik za kuvanje, počnite se učiti na palačinkama. Svi ih vole, veoma ih je jednostavno napraviti, a mesta za pogrešku je veoma malo. Ako vam upali, osmesi vaših ukućana će vam biti motiv da i dalje kuvate, sigurni smo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar