Menu 

Neka vas divna lavanda prati cele godine. Napravite sirup od lavande, koji ćete moći upotrebljavati za pravljenje raznih napitaka i jela.

Lavanda je poznata kao umirujuća biljka, koja otklanja razdražljivost, nervozu, depresiju, pa i nesanicu. Čak je upotrebljvaju kod problema sa išijasom i bolova u vratu. Njen miris svi obožavamo, a sirup je tako jednostavno napraviti.

Možete ga upotrebljavati za pravljenje sokova (razblažen sa običnom ili mineralnom vodom), dodavati voćnim napicima (recimo limunada), koktelima sa šampanjcem i votkom, ali i kolačima gde delom može zameniti šećer. Ipak, nemojte da se zanesete i stavite previše sirupa lavande u napitke, jer ona može da u potpunosti preuzme aromu pića ili kolača.

Ovaj sirup je tako divan napitak leti, osvežava i istovremeno umiruje u vrućim, lepim letnjim noćima.lavande

Recept za sirup od lavande

Za sirup od lavande vam treba pet do šest cvetova lavande (zadržite i sasvim malo stabljike sa listovima), voda i med.lavande

Stavite dve šolje (250 ml) vode da se kuva i dodajte 1/2 šolje meda. (U nekim receptima se navodi i šećer i to dve šolje, ali mi ćemo se zadržati na medu, jer je zdraviji. Ipak, ukoliko volite slađi sok, možete umesto pola šolje meda dodati 2 šolje šećera). Kuvajte kratko, probajte sirup i ukoliko želite slađi, dodajte još meda.

Dodajte prethodno oprane cvetove lavande i isključite šporet. Ostavite da krčka 10 do 20 minuta. Nakon toga procedite, sipajte u boce ili teglice i držite u frižideru.

Najviše osveženja će vam doneti malo sirupa od lavande sa mineralnom vodom, par kockica leda i malo svežeg limunovog soka.

Ovakvi sirupi su najbolja alternativa industrijskim sokovima i sirupima, koje kupujemo u marketima, jer su potpuno prirodni, posebno ako se odlučite da u pripremanju sirupa koristite med. O lavandi više informacija možete pronaći OVDE, a recept za ukusnu lavanda limun torticu OVDE.

Da li vam se dopada ovo osveženje? Da li biste napravili ovaj sirup? Imate li neki svoj recept?

Recept
Ime Recepta
Napravite sami: sok od lavande
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4 Based on 66 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar