Menu 

Pesto je tradicionalni  italijanski sos koji je jako zahvalno imati u kući. Jednostavno ga je za napraviti, a možete da ga koristite na mnogo načina.

Možete jednostavno njime da začinite testeninu, salatu ili sendvič. Ali isto tako možete da ga koristite kao marinadu za razna mesa ili ribu.

Namirnice koji idu u onaj najtradicionalni pesto jesu: svež bosiljak, pinjoli, beli luk, maslinovo ulje, ribani parmezan so i biber.

Naravno s godinama pojavile su se mnoge varijacije na temu. Tako sad imamo pesto s korijandero, peršunom ili drugim zelenim začinim,a umestopinjola stavljaju se bademi, orasi, indijski orasi. Ono što se gotovo nikad ne menja je maslinovo ulje, beli luk i parmezan.

Obzirom da je u ovo doba godina veoma teško naći sveži bosiljak, mi smo za vas „iskopali“ jednu zimsku varijantu pesta.

Pošto u prodavnicama uglavnom tokom cele godine možete naći kelj i blitvu, pustite  mašti na volju. Umesto pinjola koji su poprilično skupi i retki, možete koristiti bilo koje orašasto voće (orasi, bademi, indijski orah, semenke suncokreta ili bundeve) s tim da ih obavezno pre miksanja malo tostirate u rerni da bi dobili intenzivniji ukus.

Sve sastojke operite iseckjate i stavite u blender zalijte maslinovim uljem, stavite malo limunovog soka i začinite.

A omer za pesto neka vam bude:

2 šolje zeleniša

Pola šolje parmezana

Pola šolje maslinovog ulja

1/3 šolje orašastih plodova

2-3 zrna belog luka

So, biber, limunov sok po ukusu.

This slideshow requires JavaScript.

Piši!
Širi dalje!

4 komentara
 1. Rolnice sa pilećim prsima i sirom. Brz i ukusan ručak. - LifePress magazin

  […] 3/4 šolje pesta od bosiljka (potražite recept u tekstu Pesto na Sto Načina) […]

 2. Nove ideje kako iskoristiti ostatke hrane - LifePress magazin - LifePress magazin

  […] Od preostalog svežeg bilja možete napraviti pesto koji može stajati do tri dana u frižideru, mada ga možete i zamrznuti. (Pročitajte recept za pesto od korijandera  Uklonite teške metale iz organizma sa pestom od korijandera i tekst Pesto na Sto Načina.) […]

 3. Na boru raste zdravlje – pinjoli! | LifePress magazin

  […] Mogu se koristiti u slatkim i slanim jelima, ono najpoznatije je svakako “pesto đenoveze”, a kako da ga napravite pročitajte OVDE. […]

 4. Super hrana za klince | LifePress magazin

  […] začin prepun antioksidantima, vitaminima A, C i K kao i gvožđem i kalcijumom. Napravite pesto na naš način i stavite ga deci preko omiljene testenine. Ako im se ne sviđaju zelene tačkice na pasti onda ga […]

Napišite komentar