Menu 

Otputujte u Francusku, u Provansu, bar kroz kuhinju, tačnije jela. Upoznajte se sa začinskom mešavinom Herbes De Provence.

Reč je o mešavini sušenih biljaka, koje su karakteristične za regiju Provansa u jugoistočnoj Francuskoj. Stanovništvo te regije je često koristilo ove začine, ali nisu ostali zapisi o tome da li su ikada koristili tačno ovu mešavinu. Bilo kako bilo, nekome je, još 70-tih godina prošlog veka, sinula ideja da bi bilo dobro skupiti sve  te začine u jedan miks i prodavati ih širom sveta. Nije se prevario. Ova začinska mešavina je postala poprilično popularna. Čine je biljke koje rastu u Provansi, među kojima su, recimo, bosiljak, lavanda i majčina dušica.

začinska mešavina

By: grotos

Herbes de Provence se koristi da biste obogatili ukus grilovane ribe i drugog mesa, ali i čorbi od povrća. Može se dodavati jelima pre i tokom kuhanja. Retko je upotrebljavaju na kraju kuhanja, mada u nekim krugovima je popularno kombinovati ovu mešavinu čak sa kokicama ili posipaju po sirevima.

Možete i sami napraviti začinsku mešavinu Provanse. Izaberite nekoliko od ponuđenih biljaka i kombinujte ih: bosiljak, origano, majoran, ruzmarin, komorač (divlja mirođija), peršun, žalfija, čubar, lavanda i majčina dušica.

Donosimo vam jednu od popularnijih kombinacija. Potrebno vam je: 5 kašika origana, 3 kašike začina čubar, 2 kašike majorana, 2 kašike ruzmarina, 1 kašika žalfije, 1 kašika semena divlje mirođije i 1 kašika lavande.

Ruzmarin i semenke divlje mirođije izmiksajte u seckalici ili mlinu dok se ne pretvore u prah. U staklenki pomešajte taj prah sa ostalim biljkama. Čuvajte na tamnom i suhom mestu.

Pisali smo recept za jedno pecivo sa jednom od ovih kombinacija začinskih biljaka. Detelina pecivo sa biljčicama nije teško napraviti. Probajte.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar