Menu 

Sigurno ste nebrojeno puta do sad, što od lekara, što od roditelja čuli da je doručak najvažniji obrok koji nikako ne treba preskakati i to je zaista istina. S druge strane veoma je važno i šta jedete za doručak, a mi vam donosimo listu namirnica koje bi trebalo izbegavati.

Doručak je važan obrok zato što smo tokom spavanja bili u stanju posta, i telo je osam sati ili više provelo bez hrane i vode, zato je organizmu odmah po buđenju potrebno gorivo da bi se pokrenulo. Razna istraživanja su pokazala da redovno doručkovanje smanjuje rizik od dijabetesa i mnogih kancerogenih obolenja. Ako mislite da znate šta je najbolje jesti za doručak pročitajte do kraja pre nego odgovorite.

Evo šta nikako ne bi trebalo da jedete uz prvu jutarnju kafu ili čaj.

13714206724_c6dfbacc87_z

Većina žitarica. Sve one pakovane žitarice koje treba da pomešate sa mlekom, na čijim pakovanjima piše da su savršen izbor za doručak, hranjive i zdrave nisu baš najbolji izbor. Većina tih žitarica sadrži poprilične količine šećera, aditiva i soli što nikako nije dobro za početak dana.

Slanina, šunka, kobasice. Ako ste pobornik nešto „jačeg“ doručka razmislite dva puta pre nego stavite još jednu kobasicu u tavu da se prži. U principu trebalo bi izbegavati sve vrste mesnih prerađevina i to ne samo za doručak, jer oni sadrže nitrate koji su povezani sa rakom debelog creva.

Nemasni jogurti. Jogurt koji u sebi ne sadrži masti obično ima nešto nižu kalorijsku vrednost, ali je zato bogat veštačkim aromama i zaslađivačima. Uvek je bolja opcija da poijete manje pakovanje običnog jogurta sa više masnoće.

Sendviči podgrejani u mikrotalasnoj. Većina takvih sendviča je bogata konzervansima, natrijumom i mastima, a s druge strane siromašna vlaknima. Zdravija opcija je da napravite sami zdravi sendvič sa sirom i svežim povrćem nego da podgrejavate gotove proizvode.

15151382157_5e3d822b5e_z

Slatka peciva i mafini. Moramo vas razočarati, ali krofne, razna lisnata testa i mafini nikako nisu dobar izbor doručka. Većina njih se priprema od običnog belog brašna, prepuni su šećera i nakon njih ćete veoma brzo opet biti gladni, teško da ćete izdržati do ručka. Isti je slučaj i sa mafinima, veoma su kalorični i sigurno vas neće zasititi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Peciva i Testa

U Bosni se podrazumeva da je burek sa mesom dok u ostatku regiona burek može biti i sa sirom, krompirom, zeljem, Kako ga god zvali, mi vam danas donosimo recept za nešto drugačiji burek...