Menu 

Kriza dojenja ili kriza laktacije se javlja kod mnogih mama i, na žalost, mnoge zbog toga odustaju od dojenja. Saznajte kako povećati količinu mleka i nastaviti hraniti bebu prirodnim putem.

Gotovo svaka majka ima bar malu krizu laktacije, a često se pitaju da li je količina mleka koju proizvode dovoljna za bebu.

Mleko u početku

dojenje beba iz blizaU prvih 4 do 5 dana, većinom dok ste još u bolnici, nakon porođaja vaše grudi luče kolostrum i proizvodite ga tek 50 ml na dan. Malo je drugačiji od standardnog majčinog mleka, gušći je, izrazito žućkast i obično lepljiv, jer sadrži velike količine belančevina. Ovo je kao prva zaštitna vakcina za bebu, jer sadrži antitela koja je štite od mnogih virusa i bakterija.

Prelazno mleko lučite u sledećih 14 dana i količina se postepeno povećava i do 500 ml na dan. Promenljivog je sastava, ali to ne treba da vas brine. Zrelo mleko će doći maksimalno 3 nedelje nakon porođaja i biće dosta vodenastije i prozirnije. Ne brinite se mnogo za izgled mleka, hranite se zdravo i dojite dete ispravno i proizvešćete, sasvim prirodno, onoliko mleka koliko je detetu potrebno.

Možda ćete misliti da imate malo mleka, iako to možda nije tako. To se može dogoditi nakon drugog meseca bebinog života. Učiniće vam se da su vam dojke praznije i da mleko ne curi kao pre. Ali, to su samo znaci da se vaše telo naviklo na bebine prohteve za hranom i količinom mleka. Uz to, beba raste i vuče jače, pa češćim hranjenjem je normlano da će izvući i više mleka.

Zašto se događa kriza laktacije

Često se pominje stres, što s jedne strane ima smisla. Naime, prolaktin je hormon koji stvara mleko i stres na njega nema uticaja, ali zato ima na oksitocin, hormon koji pomaže mleku da poteče. Međutim, to je privremenog karaktera. Potrebno je da se opustite, da pronađete načine da što pre odagnate brige i stres i mleko će poteći normalno – ono će teči sve dok majka doji.

dojenje lezanje jastucic

Istina je da se dotok mleka smanjuje, većinom, zbog nekih vaših grešaka kojih možda niste ni svesni.

U samom početku je vrlo važno da majka doji pravilno (Mali vodič za uspešno dojenje) i da dopusti detetu da sisa i više puta u toku jednog dojenja. Moguće je da pomislite da ne želi više, da je nahranjeno, a ono je uzelo tek ono prvo mleko. Zato će da slabije napreduje. Potrebno je da detetu ponudite više puta dojku, čak i ako je ispusti. Posebno u prvim danima.

Na žalost, mnoge majke shvate ovo kao znak da je potrebno da uvedu adaptiranu hranu, što dovodi do brzog prekida dojenja. A desilo se samo to da period laktacije nije u potpunosti uspostavljen.

Greške se dešavaju najčešće u početnom periodu. Tu se misli na: davanje drugih vrsta hrane i tečnosti, davanje flašice i varalice (što zbunjuje dete – zato se u prvih mesec dva dude varalice ne preporučuju), korišćenje veštačke bradavice i nepravilno dojenje.

dojenje problem

Uz to neke majke ne hrane dete dovoljno (u početku to mora biti i 10 do 12 puta u toku 24 časa), izbace prerano noćni podoj, ne posvećuju podoju dovoljno vremena.

Kod mladih majki se može javiti i nesigurnost, veliki umor, nepravilna ishrana, uznemirenost, …

Proverite ove uzroke, rešite problem i dojenje će se, u većini slučajeva, moći nastaviti normalno.

Među stvari koje mogu da dovedu do smanjenja količine mleka su i: bolne i ispucale bradavice (Problemi sa bradavicama tokom dojenja), bolest majke, kontracepcijske pilule, hormonski poremećaj, upala dojki, …

Kako povećati količinu mleka

  1. Prvi korak je da eliminišete neke od uzroka koje smo naveli. Možete se konsultovati i sa patronažnom sestrom.
  2. Hranite bebu redovno i pustite je da sisa koliko joj treba – koliko traži
  3. Bebu budite, dok je mala, ako je potrebno, da bi ste je podojili. (u početku one ne znaju same da traže)
  4. Konsultujte se sa doktorom o uzimanju suplemenata za povećanje količine mleka
  5. Prirodni stimulansi

Grčko seme ili piskavica

piskavica u prahuI medicinari se slažu da ova biljka može da vam pomogne da povećate količinu mleka. Za tu namenu je upotrebljavaju još od davnina. Neka istraživanja su pokazala da pisakvica može da poveća proizvodnju majčinog mleka čak i za 900 odsto, ali nije još potvrđeno zašto tako deluje. Veruje se da to ima veze sa uljima koja se nalaze u ovom semenu.

Neki doktori čak propisuju majkama korišćenje grčkog semena kao neke vrste suplementa, a većina ih je prijavila da se količina mleka povećala već nakon 24 do 72 sata.

Biljku mogu da prestanu uzimati čim mleko krene i ako nastave redovno da doje – svaka dva do tri sata. Semenke piskavice neće poboljšati dotok mleka, ako ne dojite, ako ne praznite dojke.

Postoje u prodaji i kapsule piskavice i preporučuje se da uzimate 3 na dan, mada neki medicinari preporučuju i 2 do 3 kapsule tri puta na dan.

Možete piti i čaj od piskavice, ali ima gorak ukus i nije efektan kao kada uzimate biljku direktno – najsigurnije putem kapsula. Mada, možete uzimati 1 kašičicu semenki nekoliko puta na dan uz punu čašu vode.

U trudnoći ne biste trebali uzimati ove semenke, a sa pažnjom bi ih trebali uzimati i astmatičari i dijabetičari. Kod majki se može javiti prolazan proliv. Ove kapsule nisu štetne po bebu ni po majku.

Druge biljke

Neka istraživanja su pokazala da semenke divlje mirođije takođe mogu pomoći. Ne samo da mogu povećati količinu mleka, već i smanjiti pojavu grčeva kod beba.

Alfalfa je biljka perzijskog porekla, koju uzimaju mnoge majke da bi podstakle proizvodnju mleka.

Jedite mnogo zeleniša i korenasto povrće poput cvekle i mrkve i popijte čašu vode pre dojenja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar