Menu 

Iako ga uglavnom povezujemo sa verskim ritualima i molitvama, tamjan je mnogo više od toga. Otkrivamo vam sva lekovita svojstva tamjana i načine na koje ga možete koistiti.

Tamjan je vrsta smole koju većina povezuje sa religijom, molitvama i crkvom. Prvi put se za tamjan čulo iz priče o tri mudraca koji su nosili darove za tek rođenog Isusa među kojima je bio i tamjan. Upravo zbog toga je tamjan sastavni deo molitava i verskih običaja.

S druge strane tamjan je veoma lekovit i može biti od koristi na emotivnom, duhovnom i fizičkom nivou ukoliko znate pravilno da ga koristite. Tamjan potiče iz porodice biljaka Burseraceae i raste u obliku malog žbuna u toplim klimatskim uslovima kao što su Indija, Saudijska Arabija, Etipoija. Smola sa ove biljke koja je nama poznata kao tamjan u granulama kojeg obično koristimo se više od pet hiljada godina koristi u medicinske svrhe i za to postoji veoma dobar razlog.

Čim osetite aromu tamjana možete shvatiti koliko je zaista poseban, a eterična ulja i smola se koriste za opuštanje tela i uma. Tamjan ima antiseptička svojstva, koristi se za dezinfekciju, iskašljavanje, kao sedativ, za čišćenje rana kao i protiv nadimanja.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-frankincense-tree-image13948818

Aromaterapija sa tamjanom

Kad se upotrebljava kao aromaterapeutsko sredstvo tamjan može da pomogne kod brojnih emocionalnih stanja kao što je anksioznost, razočarenje, histerija i bezvoljnost. Stavite nekoliko kapi eteričnog ulja tamjana u večernju kupku i opustite se ili jednostavno zapalite nekoliko grumenčića dok se kupate.

Tamjan kroz aromaterapiju možete koristiti i da olakšate simptome astme, bronhitisa ili upale sinusa.

Nekoliko kapi eteričnog ulja tamjana nakapjte na maramicu i udišite ukoliko vam je nos začepljen usled prehlade ili alergije.

Upotreba eteričnog ulja tamjana

Eterično ulje tamjana možete koristiti na mnogo različitih načina i za razne probleme. Samo neke od njih ćemo vam pokušati nabrojati.

Eterično ulje tamjana možete nanositi na kožu ukoliko imate probelma sa ožiljcima od akni, crvenilom ili ogrebotinama. Ako su u pitanju rane, nekoliko kapi ulja stavite na gazu i stavite direktno na ranu, dva puta dnevno.

Ulje tamjana koristi se i za negu kože te borbu protiv bora. Na vrhove prstiju nakapajte malo ulja i utrljajte u predeo oko očiju, usana i na vrat, svako veče pre spavanja. Bore će biti manje vidljive, a koža će biti elastičnija.

Za jake menstrualne grčeve nakapajte 8-10 kapi ulja u toplu kupku i opuštajte se dok bolovi ne prođu, a isto tako, uljem možete masirati donji deo stomaka dva puta dnevno. Kupka sa eteričnim uljem tamjana može pomoći i kod infekcija urinarnog trakta, a koristite je na isti način kao kod menstrualnih bolova.

Da biste poboljšali cirkulaciju, masirajte određene delove tela dva puta dnevno.

Pošto je poznat po svojim snažnim antiupalnim svojstvima mnogi veruju da tamjan može pomoći kod Kronove bolesti, ulceratvnog kolitisa i osteoartritisa, a pre upotrebe u te svrhe obavezno se posavetujte sa lekarom.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-frankincense-image19378790

Mere predostrožnosti i nuspojave

Pre nego počenete koristiti tamjan treba da znate da se nauka nije preterano bavila dokazivanjem njegovih lekovitih svojstava i obvavezno se posavetujte sa lekarom pre bilo kakve upotrebe. Tamjan nipošto ne bi trebalo uzimati oralnim putem ukoliko vam lekar nije savetovao drugačije. Evo na šta treba da obratite posebnu pažnju.

  • Ako koristite lekove koji proređuju krv, ne bi trebalo da upotrebljavate tamjan.
  • Trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju eterično ulje tamjana.
  • Ulje tamjana nikad ne koristite direktno na koži, uvek ga proredite sa malo vode ili nekim drugim uljem čije je delovanje na kožu blaže.
Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Жељко Николчов

    Daliborka D. Daić i ovo obavezno!

  2. Branka Savanovic Belic

    gde ima da se kupi eterično ulje tamjana?

Napišite komentar