Menu 

Jeste li već napravili plan generalnog čišćenja vašeg doma? Ako niste obavezno uzmite u obzir savete koji će vam biti od velike pomoći da sve prođe bez velike muke.

Proleće je doba godine kada se većina nas fokusira na detaljno čišćenje kuće, izvlačenje tepiha, dubinsko pranje nameštaja pa čak i krečenje ukoliko je neophodno. Može proći i po nekoliko meseci, a da neke delove vašeg doma ne prečistite detaljno. Možemo prati prozore ili ribati rernu čak i jednom nedeljo, ali površno, dok se za detaljno čišćenje odlučujemo tek s proleća.

Da bi vam čišćenje ove godine bilo što efikasnije, za početak napravite plan rada i nabavite sledeće potrepštine.

Multifunkcionalna sredstva za čišćenje. Kupite krpe od mikrovlakana, isti takav mop, zatim neabrazivna sredstva za čišećenje i obavezno sodu bikarbonu, limun, belo sirće i sve one namirnice koje vam mogu pomoći u čišćenju, a ne sadrže štetne hemikalije. Biće vam potreban i dobar usisivač sa svim nastavcima za nameštaj, zavese i ćoškove kao i čistač na paru.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Započnite polako. Uvek prvo čistite prostorije koje su manje prometne kao što je trpezarija, a zatim se polako prebacujte u prljavije prostorije poput kuhinje i dnevnog boravka. Otvorite prozore da prolećno sunce uđe u kuću, pustite neku veselu muziku i to će vam biti sjajna motivacija.

Čistite od vrha prema dnu. Kada čistite budite pametni i nemojte se boriti protiv gravitacije jer je to unapred izgubljena bitka, uvek čistite od vrha prema dnu, neka prljavština pada na prljavi ne na čist pod, jer vam je to dupli posao. Isto tako kad usisavate idite unazad, ne prema napred da ne prenosite prljavštinu na čiste površine.

Čišćenje zidova i plafona. Prljavštinu sa zidova i plafona skinite krpom od mikrovlakana, biće još bolje ako imate čist mop na dugačkoj dršci da čišćenje bude još jednostavnije. Ako su zidovi grubo izrađeni onda radije uzmite perušku.

Prozori i zavese. Ako su zastori preteški za pranje jednostavno ćete sa njih skinuti prašinu i prljavštinu ako ih samo malo smočite i stavite u sušilicu na 15 minuta. Tako ćete ih savršeno osvežiti dok perete prozore. Prozore perite na način koji se vama čini najbolji, dobro operite i okvire prozora, pobrišite sve ćoškove. Nakon što su prozori oprani zastore zakačite odmah dok su još malčice vlažni da se ne bi zgužvali.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Venecijaner i roletne. Najbolje bi bilo da ih prebrišete vlažnom krpom od mikrovlakana odozgo prema dole, a ako su u pitanju drvene roletne onda ih brišite jednu po jednu suvom krpom, da ih ne biste oštetili.

Lampe i slike. Lampe, slike i lustere za početak usisajte pomoću posebnog nastavka na usisivaču jer ćete jedino tako uspeti pokupiti baš svu prljavštinu. Nakon toga prebrišite abažure i lustere krpom od mikrovlakana. Slike i uokvirena ogledala skinite sa zidova i detaljno prebrišite krpom.

Tepisi i podovi. Da biste detaljno usisali i očistili podove nije neophodno da ispraznite celu prostoriju potrebno je samo da malo pametnije čistite. Malo razmaknite nameštaj sa tepiha i pomerajte ga dok usisavate. Kad usisavate tepihe na stepenicama koristite malu četkicu na usisivaču koja će vam olakšati posao.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Drveni podovi. Ako u vašem domu preovladava parket onda bi najbolje bilo da ga čistite čistačem na paru. Ako ga nemate, posudite ili iznajmite, verujte nam na reč isplatiće vam se, jer će vam uveliko olakšati posao, a i podovi će sigurno biti bolje očišćeni nego da ih čistite običnim mopom i vodom.

Kupatilo. Iako kupatilo sigurno detaljno čistite na nedeljnoj bazi gotovo smo uvereni da zastor na kadi ne perete toliko često. Osvežićete ga tako da ga jednostavno operete u veš mašini na najnižoj temperaturi zajedno sa nekoliko mekanih peškira, a nakon toga stavite u sušilicu na 10 minuta samo da se izravnaju nabori.

Tokom prolećnog čišćenja nemojte zanemariti jastuke, madrace i jorgane, odnesite ih negde na dubinsko čišćenje i detaljno prebrišite uzglavlja kreveta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar