Menu 

Saznajte kako da otkrijete šta vam to svojim potezima i aktivnostima govore vaši kućni ljubimci. Jezik mačaka i pasa nije teško naučiti.

Bliski ste sa svojim ljubimcem toliko da vam se čini da ga gotovo razumete, kao da vam nešto govori? Pa, istina je – govori vam, samo na svoj način. Životinje mogu mnogo toga razumeti. Psi i mačke posebno, jer su tako mnogo vekova najbliži čovekovi prijatelji. Ne morate više da tumačite šta to vaš pas ili mačka hoće, da mislite da im možete to pročitati iz očiju. Radije im posmatrajte uši, rep, kretanje, zvukove koje proizvode … Progovorite jezik mačaka i pasa.

Mačke

Uši najbolje i najlakše objašnjavaju osećanja mačke. Ako stoje uspravno, normlano to znači da je maca obično u dobrom raspoloženju – srećna i opuštena. Ali, ako su uši ukošene, ako ih je spustila znači da je uznemirena. Kada su im uši u potpunosti spuštene, prilepljene uz glavu to bi moglo da znači da je čak ljuta, pa je bolje da je ostavite na miru.

jezik mačaka i pasa

Širom otvorene oči kada gleda u vas govore vam da vas mačka pomno sluša, ali ako širom otvorenih očiju gotovo zuri u vas bez prekida i treptanja poručuje vam da joj ne smetate i da je ostavite na miru.

Lagano sporo treptanje znači da je mačka srećna i zadovoljna, ali ako joj se zenice rašire to vam je znak da se sklonite. Ako je izazivate zenice će joj se proširiti, a oči zastakliti. Verovatno će se spremiti za napad.

Za razliku od psa, kada mačka mrda repom levo-desno oštrim potezima u nevolji ste – vrlo je uznemirena. Opuštena i mirna mačka će hodati spuštenog repa, a pozdraviće vas repom koji je podignut – stoji ravno i ne pomera se. A ako se tada vrh repa mrda to znači da je mačka nezadoviljna i obično se pita gde ste do sada – gde je njena večera. Ako brzo zamahne repom par puta znači da se oseća ugroženom.

jezik mačaka i pasaPoložaj tela kod mačaka mnogo govori i zaista ponekad, posebno kada su mačići, može biti urnebesno smešan. To je taj položaj uznemirene mačke koja preti – leđa su joj savijena, rep podignut, a dlaka nakostrešena. A ako se skupe znači da su se prepale.

Mnogo možete naučiti i na osnovu nagle promene ponašanja kod mačke. One vole rutinu, ne snalaze se dobro kada su nagle promene u pitanju (preselenje, premeštanje kutije za pesak, krevetića, …). Ako počne da urinira van kutije, ruši stvari, postaje aresivnija nešto svakako nije uredu. S druge strane, ako mačka “mesi” jastuk ili vaš stomak prednjim šapama znači da je vrlo, vrlo srećna.

Psi

Iako se uši kod psa razlikuju od vrste do vrste značajno, važi gotovo isti princip tumačenja kao i kod mačaka. Ako uši stoje u normalnom položaju pas je opušten, a ako je na oprezu ili nešto osluškuje podiže uši i usmerava ih u pravcu zvuka. Ako su uši tek malo pomaknute unazad to znači prijateljski pozdrav, ali ako su pognute i ako ih je pas pomerio unazad u potpunosti verovatno se plaši nečeg.

“Pseći pogled” je izraz koji ima svoju pravu pozadinu. Oči psa su gotovo kao i ljudske i gotovo ih na isti način možete “čitati”.

jezik mačaka i pasa

Režanje i pokazivanje zuba je naravno znak pretnje, a ako su mu usta zatvorena ili tek malo otvorena pas je opušten. Psi koji su u strahu ili pod stresom će zatvoriti usta i malo ih uvući.

Iako mislimo da je mahanje repom kod psa uvek znak dobrog raspoloženja i iskazivanja dobrodošlice, nije uvek tako. Pas koji se sprema na napad na sličan način može mahati repom, samo što su mu istovremeno noge ukočene, stav krut, mišići zategnuti.

Agresivni psi obično pokušavaju da se prikažu što većima pred “neprijateljem”, noge su im ukočene, a ponekad se pokušavaju podići i na prste na šapama. U suprotnom, kada su preplašeni skupiće se da izgledaju što manji.

Zadihan i zaigran pas koji se odjednom ukoči je pas na oprezu – nešto će se desiti. Tada se pas ne oseća ugodno i zabrinut je.

jezik mačaka i pasa

Pseći lavež obično lako tumačite, obično ga lakše “čitamo” kada vidimo pseći stav. Njihovo telo i pokreti vam govore mnogo. Ljudi koji duže imaju psa za kućnog ljubimca lako tumače svaki njegov zvuk.

Da li ćete sada lakše “razgovarati” sa vašim ljubimcima?

Pročitajte i tekst – Igračke za pse i mačke koje možete sami napraviti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar