Menu 

U najezdi GMO semena mnogi se odlučuju na čuvanje semena na stari način, da otvore krug razmene organskih semena. Podsetimo se kako se to radi.

Naše bake su to radile redovno, sušile i čuvale semena u papirnim vrećicama. Ništa nije teško, kako se možda na prvu čini. Možda vaše semenje neće biti mnogo uspešno kao kupovno, ali za organsku bašticu, za kućne potrebe, u cilju boljeg zdravlja, sasvim dovoljno, zar ne?

Početak

Naravno, potreban vam je pravi početak. Zdrava osnova, a to je biljka koja se razvila iz semena razvijenog, oprašenog na prirodan način. Naravno ova semena vam ne garantuju rast i uspeh, ali uz pravu brigu možete učiniti da se gotovo sve semenke razviju.

čuvanje semenaČuvanje semena od biljaka izraslih iz hibridnih semena (laboratorijski poboljšanih da bi ste imali veći urod) i nije baš najbolja stvar. Moglo bi se dogoditi da uopšte ne izrazstu ili da, recimo, dobijete umesto velikog paradajza koji ste očekivali obični mini čeri paradajz. Zato je zdrava osnova bitna. Ponađite nekoga ko već ima prirodna semena i započnite svoj proces uzgoja i čuvanja.

Kako ih prikupljate

Semenke paradajza, tikvice i sličnih biljaka prikupljate na sličan način. Mekaniji paradajz  (više komada) stavite u kantu, blago izgnječite i ostavite da “vri” nekoliko dana. “Žele” oko semenki će se rastvoriti, a biće stvoreni i svojevrsni antibiotici, koji pomažu semenu da se brani od bolesti u budućnosti i tokom rasta biljke. Nakon 3 do 5 dana semenke će potonuti na dno kante. Potrebno je samo da ih pokupite i operete i poredate na papir. Ostavite da se suše nekoliko dana. Čuvajte u platnenim ili papirnim vrećicama. Tikvicama je potrebno 3 sedmice da odstoje u kanti. Berete ih kada su u potpunosti zrele, samo stavite u kantu i čekate. Nakon 15-tak dana ih otvorite i izvadite semenke. Operite i sušite na papiru nekoliko dana.

čuvanje semena

Za seme salate morate pričekati da biljka u potpunosti izraste – dok se ne stvore semena na glavicama. Platnenu vrećicu ili jastučnicu samo stavite preko glavice i protresete da biste prikupili semenke. Možete ih odmah spakovati u vrećice.

Za paprike je najjednostavnije. Samo izvadite semenke i ostavite da se suše nekoliko dana pre pakovanja.

Pazite samo, a to važi za sve biljke, da semenje bude u potpunosti suvo. Ako puca, ako nije savitljivo kada ga presavijate, onda je dovoljno suvo.

Čuvanje

čuvanje semenaSemenke čuvate na tamnom, prohladnom i suvom mestu. Da biste ih održali suvima čuvajte ih sa mlekom u prahu. Pazite da nisu samo blizu izvora toplote. Ako ih pravilno čuvate mogu da traju i do 8 godina. Zanimljivu ideju kako da čuvate seme potražite u tekstu .

Imate li vi neke savete, koje su vama vaše bake ostavile, kada je u pitanju čuvanje semena?

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Mirjana

    Kupila sam hibridnu bundavu uzela njeno seme posejala,lepo mi iznikla ima listove,jos ne cvate,dali ce imati plodove?Hvala.Mirjana.

  2. Ljubica Kladar

    I sada fantaziram u stanu uvjek nesto susim,fali mi uvjek nesto.Sad bratu susim sjemenke od narandjastih i ljubicastih paprika.

Napišite komentar