Menu 

Poznato je da postoji hrana koja podiže nivo serotonina i popravlja nam raspoloženje. A serotonin je usko povezan i sa nesanicom.


Uzrok nesanice  isto tako često može biti pad šećera u krvi, a pojedinim namirnicama ga lako možete regulisati i spavati „kao beba“.

Hrana može pomoći u proizvodnji moždanih neurotransmitera i stvoriti umirujuće rezultate u telu. Nedostatak šećera u krvi čest je uzrok nesanice, a normalne vrednosti šećera u krvi pre spavanja nisu garancija da se šećer neće spustiti ispod normalnog nivoa nekoliko sati kasnije, tokom sna, pa nas i razbuditi. Zbog toga nije loše prije spavanja pojesti nešto slatko ili popiti neki slatki napitak poput kakaa.

Med i mleko za bolji san

Dokazano je da mlako mleko sa malo meda deluje gotovo kao blagi sedativ, a ne može da izazove nikakvu ovisnost za razliku od lekova za spavanje. Nastanak serotonina čiji nedostatak uzrokuje aksioznost i depresiju, a samim tim i nesanicu, pospešuju i žitarice celovitog zrna kao i čokolada.

Višnje sadrže melatonin, hormon koji u mozgu proizvodi žlezda epifiza. Taj hormon reguliše budnost i spavanje. Kada se smrači, oči osećaju promenu u svetlosti i počnu proizvoditi melatonin koji komunicira s telom, obaveštavajući ga da je vreme za spavanje. Osim toga, melatonin je važan antioksidans u tijelu, poznat u borbi protiv raka.

Semenke bundeve pominjali smo kao bogat izvor aminokiseline triptofana, koja potiče serotonin, a preporučuje se ženama u menopauzi, koje imaju problema sa anksioznošću i nesanicom.

Zob je poznata kao žitarica koja ima umirujuće dejstvo, veoma dobro pomaže iscrpljenom nervnom sistemu, a redovna upotreba ove žitarice preporučuje se osobama koje se teško nose sa stresom.

Iako se češće jede za doručak, zobenu kašu možete jesti za večeru, za spokojniji san.

Sviđa nam se
Autor
Hrana koja vam pomaže da zaspite
Datum
Ime
Med i mleko za bolji san
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Ukusan lek protiv nesanice | LifePress magazin

    […] Ugrejte mleko do tačke ključanja, uspite u šolju i unutra stavite štapić cimeta, pokrijte šolju tanjirićem i ostavite da stoji desetak minuta da bi cimet pustio sva lekovita svojstva. Na kraju  dodajte kašičicu meda, popijte i na spavanje. Koje to namirnice nam još mogu pomoći kod nesanice  pročitajte OVDE. […]

Napišite komentar