Menu 

Svi smo čuli da postoje tretmani za liječenje blatom, ali, da li ste ikada pokušali? Da li znate o kojim se vrstama blata radi? Saznajte sa nama.

Sa blatom smo se igrali kao mali i pravili kolače, a nismo ni razmišljali o tome koliko ono može biti ljekovito. Naravno, ne mislimo na to da ga jedete, nego da ga nanosite na kožu.

Blato je bogato mineralima i enzimima (naravno, ne svako) i vrste pogodne za liječenje možemo naći u gotovo svakom dijelu svijeta. Ovaj poklon majke prirode je upotrebljavan u ritualima njege kože od davnina. Tretman blatom neki zovu i “fango”, što je italijanska reč za blato.

liječenje

By: Naomi

Obično se nanosi na tijelo toplo i ublažava bolove u zglobovima i mišićima, stimuliše cirkulaciju i nježno čisti čožu.

Neka istraživanja su pokazala da liječenje blatom može ublažiti bolove povezane sa fibromijalgijom (poremećaj, koji uzrokuje bolove u mišićima i umor). Uz to, ono detoksifikuje i nijansira kožu. Dok se suši na vama, blato izvlači nečistoće iz pora i ostavlja kožu mekanom i osvježenom.

Naravno, kao što smo rekli, nije svako blato dobro. Ne znači da sada trebate da nakupite blata iz svog dvorišta, koje može biti puno bakterija, pesticida i raznih štetnih hemikalija. Tražite prirodna, pročišćena blata. Postoje i neka mjesta gdje možete dobiti tretman direktno iz prirode, a možete i kupiti ljekovito blato za liječenje. Zato, brzo se ublatnjavite i to sa ovim “prljavim” kombinacijama.

Liječenje sa blatom mrtvog mora

Ima ga na oblama Mrtvog mora u Izraelu. Koristili su ga i Kleopatra, egipatska kraljica i kralj Herod, zbog njegovog terapeutskog svojstva. Danas još uvijek istražuju uticaj ovog blata na bolesti kože poput psorijaze, pa i za liječenje akni. Ovo blato sadrži velike količine soli, sumpora, bitumena, jedinjenja silicijuma i magnezijuma.

Vulkansko blato

Može se pronaći bilo gdje, gdje je bila erupcija vuklana. Minerali i ostali sastojci, koji se nalaze u blatu variraju u zavisnosti od mjesta gdje je pokupljeno: Argentina, Havaji, Japan, Kalifornija, …

Silicijumsko blato Islanda

Riječ je o gustom, bijelom blatu, koje može da se upotrebljava u liječenju psorijaze i atopijskog dermatitisa. Najviše ga ima u legendarnoj Plavoj laguni, geotermalnoj banji Islanda. Detoksificira i čisti kožu, ali i sadrži bioaktivne molekule iz mikro algi, koje imaju ljekovita svojstva. Dobro je i protiv starenja kože.

Liječenje močvarnijm blatom

Obično je vrlo tamno i ima u mnogim zemljama Evrope, a ljekovita svojstva zavise od toga iz koje zemlje dolazi. Obično ga koriste kao odličnu masku za cijelo tijelo. Nanosi se na kožu i ostavlja da djeluje 10 minuta. Nakon toga se ispira.

Da li ste vi ikada koristili blato za liječenje? Da li vam je pomoglo?

(SAZNAJTE kako neki ljudi liječe kostobolju gavezom)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar