Menu 

Iako nam nutricionisti uvek savetuju da jedemo uglavnom sveže voće i povrće u sirovom obliku jer većina tih namirnica tokom termičke obrade gubi većinu svojih nutrijenata, postoji nekoliko izuzetaka. Donosimo vam listu namirnica koje je zdravije jesti u kuvanom nego u sirovom obliku.

Spanać. Kuvani spanać jača sposobnost organizma za apsorpciju nutrijenata iz ostalih namirnica, a pored toga je prebogat kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, luteinom i antioksidantima poput beta karotena. Ono što je sjajno je ste činjenica da količina kalcijuma u spanaću utrostručuje tokom termičke obrade.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kelj je super namirnica koju bi što češće trebalo da jedete i to u kuvanom obliku prema preporukama stručnjaka. Zahvaljujući velikoj količini vlakana, kelj kuvan na pari snižava povišen holesterol. Sirov kelj ima istu tu sposobnost, ali u puno blažem obliku.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Gljive. Termička obrada gljiva nije samo zdravija već i mnogo sigurnija opcija posebno ako ste ih sami brali u šumi. Postoji nekoliko vrsta gljiva koje se smeju jest isključivo termički obrađene, a čak i one koje su bezbedne da se jedu sirove poput šampinjona su veoma teške za probavu. Kuvanje gljive čini lakšima za probavu i ubija sve toksine koji se u njima možda nalaze.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Paradajz. Kuvanjem paradajza se oslobađa velika količina likopena, veoma snažnog antioksidanta koji ima mnoga lekovita svojstva i dokazano štiti od srčanih i kancerogenih obolenja.

????????????????????????????????????????????????????????????????

Šargarepa. Zahvaljujući beta karotenu iz šargarepe poboljšavamo zdravlje očiju i kvalitetu vida jer se ovaj antioksidant u organizmu konvertuje u vitamin A. Beta karoten iz sirove šargarepe se veoma teško probavlja, a kuvanjem se razlaže i povećava njegova nutritivna vrednost.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Nekada su se žene razbuđivale i negovale umivanjem prolećnim cvećem. Jutro su dočekivale nasmešene i rumene. Upijte proleće celim telom – napravite kupku od sezonskog cveća. Piši!