Menu 

Svi u kući i u automobilu imamo svoj paket prve pomoći, ali, da li imate biljke, koje mogu biti fenomenalna prva pomoć kod mnogih nezgoda i bolesti u vašem domu?

Napravite malu policu za bočice tinktura ovih biljaka i možete biti upotpunosti mirni, jer će one štiti vas i vaše ukućane. (Kako da napravite tinkture pročitajte OVDJE).

Lavanda. Fenomenalna kod opekotina. Bol zaustavlja gotovo odmah, a i potpomaže brže zarastanje rana. Obavezna za sve i jednu kuhinju na svijetu.

Brđanka, arnika. Tinktura je odlična za masažu bolnih i zgrčenih mišića. Takođe, odlično pomaže kod sprječavanja modrica, uganuća, povrijeđenih prstiju, … Najbolje djeluje ako se nanese odmah po povredi i dodaje ponovo svakih nekoliko sati.

Čili paprika. U slučaju promrzlina i hipotermije treba uzeti 5 do 10 kapi tinkture čili paprike rastvorenih u 1/4 šolje vode. Nekoga ćete najbolje trgnuti iz šoka i traume ukoliko mu date da stavi par kapi ove tinkture pod jezik.

 

Valerijana. Ova biljka odlično djeluje protiv bolova, ublažava menstrualne grčeve, glavobolje, … (Više o valerijani pročitajte OVDJE).

Ehinacea. Pored toga što može uvećati broj bijelih krvnih zrnaca na povrijeđenom mjestu, ehinacea podiže imunitet, ima i antibiotička i antibakterijska svojstva. Pomaže kod groznica, trovanja, unutrašnjih infekcija, gripe. Doze se kreću od 30 do 60 kapi. Kod zubobolje, najbolje je utrljati nekoliko kapi na desni i bolan zub.

Kvasija. Ima antimikrobna svojstva, tradicionalno se koristi kod proliva i dizenterije, u slučaju trovanja prljavom vodom. Uzima se 3 do 5 kapi svakih 6 sati. Sa tinkturom ove biljke možete i pročistiti vodu – ide 30 kapi na 1 litru vode.

Pepermint. Par kapi umasiranih na sljepoočnu kost pomoćiće vam da ostanete budni, a par kapi u čaši vode može umiriti nemir u stomaku.

Ulje čajevca. Zovu ga još i “prva pomoć u boci”. Možete ga koristiti kod gljivičnih infekcija, opekotina, herpesa. Ukoliko imate osjetljivu kožu razblažite ga sa istom količinom maslinovog ulja.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Razna trovanja hranom su tokom toplijih meseci prilično česta pojava, a jedan od najčešćih uzroka trovanja su sigurno bakterije, na prvom mestu salmonela i listerija. Danas pričamo o ovoj drugoj, nešto manje poznatoj,...