Menu 

Turisti su, na žalost, u mnogim zemljama laka meta prevaranata. Pročitajte kako da se čuvate i na šta treba da pazite.

Posebno laka žrtva su oni turisti, koji ne poznaju jezik, koji po prvi put dolaze kao gosti u zemlju i ne poznaju lokalne običaje ili valutu. Prevare većinom imaju veze sa novcem, ali ima i onih koji u dokolici obožavaju da zamajavaju turiste. Evo na šta trebate paziti da biste se sačuvali od prevara na letovanju.

Taksisti

Goste najčešće prevare taksisti. Turisti obično ne poznaju grad, taksista ih može odvesti dužom rutom, nisu upoznati sa cenama vožnje i slično. U ovo slučaju je najbolje da koristite usluge poznatih taksi službi. Raspitajte se, pogledajte na sajtu turističke organizacije listu taksi službi. Na kraju krajeva držite mapu kraj sebe i pratite vožnju, a možete iskoristiti i GPS na svom telefonu (ako ga imate).

Valuta

Ako niste dobro upoznati sa izgledom novčanica zemlje u koju ste došli lokalci će to lako iskoristiti i vraćaće vam u kusur bezvredne novčanice. Mogu da iskoriste i to što se previše slobodni kada je u pitanju novac (ljudi su obično takvi na odmoru), pa vam vraćaju manji kusur nego što bi trebali. Zato je najbolje da kada razmenjujete novac u banci dobro pogledate novčanice, upoznate se sa cenama i date domaćinima do znanja da ste informisani.

Poklon trik

Mnogi “morski prevaranti” služe se zaista ružnim trikom. Priđu turisti i praveći se da su samo divni domaćini nude poklone. Gost pomisli da je to način da oni iskažu gostoprimstvo i uzmu poklon. Tada nastupa scena i oni vas optužuju da ste taj poklon ukrali, okupe oko sebe lažne svedoke i iznuđuju novac od vas preteći policijom. Zato, uljudno odbijajte domaćinske poklone.

prevara na letovanju

Lažni policajci

Mnogo je i onih prevaranata koji glume policajce ili druga službena lica. Obično zaustavljaju turiste sa nekom pričom, recimo, kako su se pojavile lažne valute i traže da vide vaš novac i posle ga samo otmu iz ruku i pobegnu. Ili traže od vas dokumenta i kada izvadite novčanik “domaćin” nestaje trčeći sa vašim dokumentima i novcem. Ne dozvolite da vas uhvate nespremne. Morate znati svoja prava i tražite prvo od službenog lica da pokaže svoju dokumentaciju. Budite pažljivi.

Da li su vas ikada prevarili na odmoru? Na koji način?

Piši!
Širi dalje!

5 komentara
 1. Душан Станковић

  јел овај у рају

 2. Jacqueline François

  qu lindo

 3. Nada Curcic Popovic

  ko vara vara ma gde bio nije bitno dali je letovanje

 4. Branislav Domac Ristic

  Kladovska plaža na Dunavu.Ovde niko nikog nije prevario!!!

 5. Ivana Zivkovic-Caldis

  Ja sam bila zrtva prevare, ali ne kao turista, vec kao vlasnik smestaja, od nasih agencija. Dve agencije su nas ostetile za ogroman novac, ne isplativsi zakup smestaja na kraju sezone. Jedna i dalje radi. I videla sam prevarene turiste od strane agencije-neadekvatan smestaj, dupli booking, predstavnik koji je po ceo dan na plazi i koga nikada nema…

Napišite komentar