Menu 

Da biste trčali što duže i bez velikog zamora veoma je važno da naučite pravilno disati. Pratite naše savete i postanite pravi džoger na duge staze.

Sigurno ste do sad pročitali mnoštvo različitih saveta i tehnika disanja kako da unapredite svoje trčanje i budete izdržljiviji, ali saveti koje vam mi danas donosimo su potpuno drugačiji. Oni se ne sastoje od čudnih vežbi za disanje već od činjenica i brutalne istine koju je potrebno znati ako želite trčati na duge staze.

Pre nego se posvetite tehnikama disanja trebalo bi i da promenite način na koji se držite i krećete telo. Kad je u pitanju disanje problem nije samo u tehnici već i u kondiciji. Ipak bez obzira na kondiciju postoji nekoliko osnovnih sitnica koje treba da poštujete.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-woman-running-african-american-outdoors-image40165598

Stručnjaci savetuju da tokom trčanja ne treba posebno obraćati pažnju na disanje niti se preterano truditi, potrebno je disati normalno. Ipak pokušajte naći određeni ritam.

Ljudi obično kad mirno hodaju udahnu nakon svaka 3-4 koraka, a kad trčimo trebalo bi da napravimo dva koraka po udahu. Što znači: leva noga, desna noga, udah, zatim desna noga, leva noga izdah. Ako počnete sa 3-4 koraka pre udaha i to je u redu, ali cilj je da dostignete dva koraka po udahu/izdahu.

Šta ako ne možete uskalditi disanje i korake?

Tokom trčanja ne pokušavajte duboko disati da bi više kiseonika došlo do vaših pluća jer u ovom slučaju to neće biti pomoći.

Jedini razlog zbog kojeg ne možete doći do daha tokom trčanja jeste kondicija, odnosno manjak iste i zato pre nego se upustite u trčanje na duge staze možda biste trebali pojačati kondiciju lakšim kardio vežbama kao što su plivanje ili vožnja bicikla.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar