Menu 

Ako osećate peckanje ili probadajući bol u abdomenu za vreme mokrenja možda imate infekciju mehura koju nikako ne treba zanemariti. Evo koji su to najefikasniji prirodni lekovi za ovaj problem.

Infekciju bešike obično izazivaju bakterije koje se razmnožavaju unutar samog mehura ili mokraćnih kanala koji odvode urin iz organizma. Infekcije bešike može dobiti svako bez obzira na godine ili pol, ali su nešto češće kod žena nego kod muškaraca i dece. Najefikasniji način lečenja ovakvih infekcija je obično kombinacija medikamenata koje vam propiše lekar, prirodnih lekova te promene nekih životnih navika.

1087201793_872ce1659a_o

Pijte više vode. Ukoliko imate bolnu upalu prvo što treba da uradite jeste da povećate unos vode u organizam. Tečnost u ovom slučaju ima dve funkcije: prva je da isprazne bakterije iz mehura, a druga je da razrede urin i da on lakše otiče kroz mokraćni kanal. Mokraća je napravljena od otpada i kiselina iz organizma, a koncentrovani, tamni urin je više kiseo i ponekad je veoma bolno kad prolazi kroz mokraćni kanal. Važno je i da izbegavate pića koja u sebi sadrže kofein poput kafe, čajeva i gaziranih napitaka jer kofein iritira bešiku.

Učestalo mokrenje. Bakterije u bešici se mogu razmnožavati iz više razloga, a jedan od njih je zadržavanje mokraće odnosno čekanje da odete u wc, a to nikako nije dobro. Jedan od najboljih lekova, ali i preventivnih mera kad je u pitanju razvoj bakterija svakako je učestalo mokrenje. Posebno je važno mokriti nakon seksualnog odnosa, jer se tokom odnosa bakterije skriju još dublje u mokraćni kanal kako kod muškaraca tako i kod žena.

Topli oblozi. Ukoliko antipualni lekovi koje ste dobili jednostavno ne funkcionišu onda na bolno meso pokušajte staviti tople obloge koji će ublažiti bolove. Isto tako možete leći u toplu kupku i ostati u njoj 15-20 minuta dok ne osetite olakšanje.

Prikladno oblačenje. Na što brže ozdravljenje može uticati i način ne koji se oblačite za vreme infekcije. Važno je da oblačite udobnu garderobu, koja vašoj koži dopušta da diše i koja pomaže da se bakterije u organizmu prestanu razmnožavati. Vlaga je pogodna za razvoj bakterija i zato bar na neko vreme zaboravite na sintetiku, uske farmerice koje ne dozvoljavaju cirkulaciju i od kojih ćete se znojiti. Nosite pamučni veš i prozračne , udobne materijale.

Brusnice: Da ili ne? Brusnice se dugi niz godina smatraju jednim od najboljih prirodnih lekova za urinarne infekcije, ali mi ne možemo, a da se ne zapitamo da li one zaista deluju. Jasnog i preciznog odgovora u principu nema i što više budete istraživali verovatno ćete biti sve više zbunjeni. Prema nekim istraživanjima sok od brusnice kao i tablete koje su napravljene na bazi ovih plodova su delotvorni kod žena koje imaju učestale upale, jer se one obično ponavljaju kod određene populacije, ali konkretnih obješnjenja zašto je to tako – nema. Vi slobodno razgovarajte sa svojim lekarom i pitajte da li preporučuje upotrebu čajeva ili sokova od brusnice. U svakom slučaju ne mogu vam naškoditi.

4056589855_9cb2983506_z

Antibiotici. U pojedinim slučajevima ovakve infekcije prođu same od sebe, možete osećati simptome dan ili dva da bi se oni kasnije sami povukli ukoliko budete pili više tečnosti ili često išli mokriti. S druge strane neke vrste infekcija traže dodatno lečenje i ako simptomi ne prođu kroz dan/dva obavezno se javite vašem lekaru koji će vam najverovatnije propisati antibiotike . U tom slučaju veoma je važno da popijete celu turu antibiotika koliko vam je lekar preporučio i da ne prestajete čak i ako osetite poboljšanje.

Lekovi protiv bolova. U slučaju jakih bolova, a uz preporuku vašeg lekara možete uzeti i određene lekove protiv bolova ukoliko vam topli oblozi, kupka i čajevi nisu bili od neke pomoći. Antibiotici će sigurno pomoći, ali može proći dan ili dva pre nego što počnu delovati, a do tad slobodno možete uzeti nešto protiv bolova, jer urinarne infekcije mogu izazvati i bolove koji nisu povezani sa mokrenjem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar