Menu 

Ništa na svetu ne može u potpunosti zameniti majčino mleko i dojenje je sigurno najbolji izbor hrane za vaše novorođenče. Kao što sigurno znate Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do prve godine. Ipak, neka najnovija istraživanja kažu da kombinovanje dojenja i veštačkog mleka majkama može pomoći da doje još duže.

Većini majki širom sveta dojenje je sigurno prvi izbor prehrane i učinićemo gotovo sve da bi svojim bebicama obezbedile najbolje jer tako nam govore neši instinkti. Ipak ponekad ni to nije dovoljno i desi se da majka jednostavno nema dovoljno mleka da bi prehranila svoju bebu. To je za majku obično veoma razočaravajuće, ali sigurno će vas rasteretiti činjenica da veliki broj pedijatara podržava da bebu hranite kobinacijom veštačkog i majčinog mleka.

Donosimo vam neke od situacija kada je kombinacija ove dve vrste mleka idealna za shranu vaše be.

1075123997_cc42938cb4_z

Kada nemate dovoljno mleka. Nepisano je pravilo da što više dojite to se više mleka proizvodi u dojkama, ali ako je od samog početka bilo problema sa uspostavom dojenja, ukoliko je beba duže vreme bila u bolnici ili jednostavno nije dobro sisala može biti veliki izazov uspostaviti dobru produkciju mleka. Čak i ako je sve od početka bilo u najboljem redu neke žene jednostavno ne mogu zadovoljiti potrebe bebe. To se često dešava kod majki blizanaca, kod žena koje su imale određene operativne zahvate na dojkama i kod žena koje su rodile u nešto poznijim godinama.

Ako vaša beba i nakon podoja izgleda kao da je gledna, možda imate malu proizvodnju mleka. To ćete proveriti tako da se posavetujete sa vašim pedijatrom pa izvažete bebu pre i posle podoja da tačno utvrdite koliko je beba pojela mleka. Lekar vam može preporučiti da izmuzate mleko kako biste povećali produkciju ili da na kraju dojenja bebi ponudite i veštačko mleko.

Dojenje je efikasnije za povećanje produkcije mleka od izmuzanja i zato se uvak fokusirajte na to. Žene kojima su bradavice jako bolne može se desiti da se fokusiraju samo na izdajanje pumpicom što vremenom može drastično smanjiti produkciju mleka.

Kad ne možete izmuzati mleko. Majke koje se moraju vratiti na posao, a ne žele prestati sa dojenjem obično izmuzaju mleko, ali to može biti prilično stresno posebno ako morate izmuzati čak i kad ste na poslu. U tom slučaju imate bolju opciju, neka beba pije veštačko mleko tokom dana, a vi normalno nastavite sa dojenjem kad se vratite s posla. Na taj način beba će i dalje imati dobrobiti od dojenja, ali će za vas biti manje stresno. Nekoliko nedelja pre povratka na posao, izmuzajte mleko jednom ili dva puta nedeljno pa ga dajte bebi na flašicu samo da se navikne.

2655516570_6f86d664f0_z

Kada vam je potrebno više sna. Većina majki se veoma lako adaptira na novi režim spavanja, ali neke žene jednostavno uz najbolju volju ne mogu funkcionisati na taj način. Dojenje je verovali ili ne zaista zahtevan fizički rad i kod žena e može javiti depresija jer jednostavno ne mogu da se nose s tim. S obzirom da je dobar san veoma važan za mentalno zdravlje zamolite vašeg partnera da bebi da flašicu ili veštačko mleko samo da biste vi mogli malo odspavati okom noći. To će vam obezbediti preko potreban san i sutradan ćete sasvim normalno funkcionisati.

Ukoliko odlučite da kombinujete veštačko mleko sa dojenjem jer jednostavno smatrate da je to najbolje kako za vas tako i za vašu bebu nipošto nemojte da se osećate krivima i ne dozvolite da okolina vrši pritisak na vas, posebno ukoliko ste se savetovali sa vašim pedijatrom i ako bebi to ne škodi ni u kom smislu. Na karaju krajeva, na ovaj način svoju bebu možete duže dojiti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar