Menu 

Možete li poverovati da možete smršati za jedan konfekcijski broj kroz tri nedelje jedući jednu kašiku meda pred spavanje svako veče? Otkrivamo vam sve što treba da znate o novom hitu u mršavljenju koji se zove medena dijeta.

Pomalo neverovatno zvuči da nam med koji spada među šećere može pomoći da izgubimo neželjene kilograme i to za poprilično kratko vreme. Stručnjaci kažu da je ključ u metaboličkim sposobnostima meda koji ima mogućnost da promeni metabolizam i umanji želju za slatkišima koja većini nas sabotira dijetu, a pored toga potpomaže sagorevanje masnih naslaga dok spavamo.

Kako funkcioniše medena dijeta?

Iako zvuči previše dobro da bi bilo istinito stručnjaci poručuju da uz ovu dijetu možete bez brojanja kalorija, odricanja, skupih namirnica i gladovanja izgubiti i malo više od kilograma u nedelju dana, a tajna je u tome da sve šećere zamenimo medom. Veruje se da prirodni šećeri koji se nalaze u medu ovu namirnicu čine savršenom za gubitak kilograma. To znači da tokom ove dijete možete uživati u svim porodičnim obrocima i grickalicama koje su inače zabranjene sve dok kao zamenu za sve šećere koristite med tokom dana i jednu veliku kašiku meda dodate u topli napitak pre spavanja. Uz ovo osnovno pravilo i nekoliko propratnih zaustavićete u potpunosti želju za slatkišima.

Gubitak kilograma je zagarantovan zato što telo sagoreva više masnih naslaga tokom prvih sati sna nego čak i tokom vežbanja. Pored toga, recept za uspeh je manjak rafinisanih šećera zadužen je za rebalans u moždanim signalima koji nam govore da nam treba još šećera istog trenutka kad nam nivo energije nakon što smo pojeli nešto slatko opadne.

http://www.dreamstime.com/stock-images-honey-image8508044

Šta treba da znate o medenoj dijeti

Uz nekoliko veoma jednostavnih pravila, bez velikih odricanja i gladovanja pobornici ove dijete garantuju da ćete za nedelju dana smršati više od jednog kilograma. Evo šta treba da radite.

Šta možete jesti

Zamenite šećere medom. Iz upotrebe isključite sve šećere pa čak i veštačke zaslađivače i koristite isključivo med. Dan započnite sa razmućenom kašičicom meda u toploj vodi, a kafu, čaj ili doručak zasladite medom.

Ako ste pre dijete za užinu jeli kalorične grickalice da prebrodite krizu namažite kašiku meda na tost od celovitih žitarica ili pojedite jogurt zaslađen, naravno medom. Najvažnije je da ne zaboravite 30 minuta pre spavanja popiti vruću vodu u kojoj ste razmutili dve velike kašike meda.

Birajte neprerađene ugljene hidrate. Prerađeno belo brašno koje se nalazi u testenini i beloj riži podiže nivo šećera u krvi. Hleb i testenina od brašna napravljenog od celovitih žitarica kao i smeđa riža su bogati vlaknima koja su dobra za vašu probavu. Neka celovite žitarice čine četvrtinu vaših obroka, a ostatak neka budu proteini i povrće.

Ako mislite da ćete biti gladni zbog manjka ugljenih hidrata nadomestite ih mahunarkama i sočivom što češće.

Proteini na prvom mestu. Potrudite se da sa svakim obrokom unosite proteine jer će vas to duže držati sitima i nećete osećati potrebu za nezdravim grickalicama i šećerima. Birajte manje masne izvore proteina kao što su riba, piletina bez kožice, svinjetina bez masti, govedina i jaja.

Salate, voće, povrće. Salate i povrće jedite u neograničenim količinama dok sa voćem treba da budete oprezni jer može biti poprilično bogato šećerima. Nemojte prelaziti granicu od dve voćkice u toku dana i to birajte ono sa manjim udelom šećera kao što je bobičasto voće ili rabarbara.

Punomasni mlečni proizvodi. Ovo će vam delovati poprilično čudno, ali ova dijeta podstiče upotrebu punomasnih mlečnih proizvoda jer proizvođači masnoću uglavnom nadomešćuju šećerima i zaslađivačima. Ipak ne preterujte sa količinama, komadić sira, malo jogurta ili svežeg sira je sve što vam treba.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-junk-food-image21187672

Šta ne smete jesti

Brza hrana je apsolutno zabranjena jer ova dijeta deluje jedino ako se odreknete praznih kalorija i prerađene hrane i zato zaboravite na brzu hranu, nezdrave grickalice, kekse, gazirana pića, slatkiše,…

Jednom nedeljno bez ugljenih hidrata. Jednom nedeljno odrecite se svih ugljenih hidrata ukljčujući i one nerafinisane koji dolaze od proizvoda napravljenih od celovitih žitarica. Taj dan jedite puno voća, povrća, mesa, orašastih plodova i sigurno nećete biti gladni.

Pozdravite se sa krompirom. Medena dijeta preporučuje odricanje od krompira u svim mogućim oblicima.

Probajte i javite nam da li ste izgubili neželjene kilograme i da li ste bili gladni.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar