Menu 

Mirisni muskatni oraščić je jedan od najcenjenijih začina na svetu, a od davnina je poznat zbog svoje prepoznatljive arome, afrodizijačkog svojstva kao i lekovitosti.

Muskatni orah spada u zimzeleno drveće, a poreklo vodi iz prašuma indonežanskog  Moluka ostrva poznatog i pod nazivom Ostrvo začina, a pripadnik je porodice biljaka latinskog naziva Myristicaceae.

Drvo muskatnog oraha uspeva isključivo u tropskim klimatskim uslovima, a može narasti čak od 15-18 metara. Plod muskatnog oraščića je inače veličine kajsije koji se kad sazri seče i vadi mu se središnja koštica koja je nama poznata kao muskatni oraščić.

drvo muskatnog oraha

Proces dobijanja začina

Drvo muskatnog oraha rađa tri puta godišnje. Kad se plod ubere sa drveta čisti se od prve ljuske ispod koje se krije tvrda ljuska zlatno-smeđe boje koja obavija jezgro muskatnog oraščića. Ta tvrda kora se nežno ljušti sa površine jezgra, zatim se jezgro suši, pakuje ili melje za začin.

Lekovita svojstva muskatnog oraščića

 • Ovaj začin sadrži mnogo biljnih hemikalija i komponenti koje se svrstavaju među antioksidante, a koji poboljšavaju opšte zdravlje i preventivno deluju na neka teška obolenja.
 • U muskatnom oraščiću se nalazi masno ulje trimiristin i mnoga druga biljna isparljiva ulja kao što su miristicin, elemicin, eugenol i safrol koja su zaslužna za slatkast ukus ovog začina. Pored ovih tu su još i isparljiva ulja pinen, kamfen, dipenten, cineol, linalol, sabinen.
 • Ovaj plod važi za veoma uspešno terapeutsko sredstvo u borbi protiv gljivičnih infekcija, depresije, poboljšanja probave i protiv nadimanja i u mnogim kulturama se upravo u te svrhe koristi. Pored toga muskatni oraščić je vekovima unazad poznat i po svojim navodnim afrodizijačkim svojstvima.
 • Ovaj aromatični začin je veoma bogat mineralima kao što su bakar, kalijum, kalcijum, mangan, gvožđe, cink i magnezijum. Kalijum je je veoma važna komponentna za zdravlje ćelija i telesnih tečnosti koje pomažu održavanje pravilnog rada srca i zdravog krvnog pritiska.
 • Pored ovih veoma važnih minerala, u oraščiću se nalaze i vitamini B kompleksa, vitamin C, folna kiselina, riboflavin, niacin, vitamin A kao i mnogi drugi flavonoidi antioksidanti poput beta karotena.

Upotreba u medicinske svrhe

 • Još od davnih vremena, muskatni oraščić se koristi u drevnoj  kineskoj i indijskoj medicini za lečenje bolesti povezanih sa nervnim i probavnim sistemom. Miristicin i elemicin komponente proneđene u ovom začinu dokazano stimulišu i neguju moždane funkcije.
 • Zbog eugenola koji sadrži veoma efektno može poslužiti kao lek protiv zubobolje, a ulja na bazi ovog ploda koriste se pri masažama za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima.
 • Kombinacija muskatnog oraščića i meda čini veoma delotvoran lek za mučninu, gastritis kao i za lošu probavu.

plod musatnog oraha

Čuvanje i upotreba u kulinarstvu

Kod nas se može naći muskatni oraščić u prahu, kao i celi plod, a naša preporuka je da uvek kupujete celi plod sa kojim ćete obično dobiti i malo rende. Birajte dobro zapakovan začin, poznatih proizvođača i čuvajte u hermetički zapakovanim teglicama na suvom, hladnom i mračnom mestu.

Muskatni orah u malim dozama može biti dodatak gotovo svim jelima, supama, čorbama, gulašima pa sve do keksića i slatkih pita.

naribani muskatni orah

Sigurnosne mere

Konzumacija muskatnog oraščića u većim količinama može izazvati prekomerno znojenje, manjak koncentracije, ubrzani rad srca, bolove u celom telu pa čak halucinacije, delirijum i smrt.

Budite oprzeni pri doziranju ovog začina i koristite ga u malim količinama jer u tom slučaju može biti siguran čak i u periodu trudnoće i dojenja.

 

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
 1. Ankica

  Nikada do sada nisam koristila muskatni oraščić, pa me zainteresovalo da malo proćitam o njemu i njegovim svojstvim, pošto se koristi kko u medicini, tako i u hrani!
  Vrlo sam iznenadjena ovi što sam proćitala i verujem da 90% ljudi ne zna o ovom začinu!

Napišite komentar