Menu 

Kažu da nam pravo proleće sa više sunčanih intervala konačno stiže, a sa suncem bi trebalo da stigne i potpuno nova rutina kad je briga o koži u pitanju.

Koža ne zahteva posebnu negu samo u vrućim letnjim danima i to ako ćete ceo dan provesti na plaži. Na kožu posebnu pažnju treba da obratimo čim dođe proleće i poveća se broj sati koje provodimo na otvorenom. Bilo da radimo u bašti, šetamo parkom ili jednostavno obavljamo svakodnevne obaveze. Uz naše savete naučićete kako da ispravno negujete vašu kožu i zaštitite je od sunca.

Zaštitna garderoba

Na tržištu se može pronaći garderoba sačinjena od posebng materijala koji ne propuštaju sunčeve zrake i koju kad nosite nije vam potrebna krema za zaštitu od sunca. Ako znate da ćete puno vremena provoditi napolju i da nećete biti u prilici da svakih dva sata nanosite novi sloj kreme obavezno nabavite nekoliko komada garderobe sa zaštitom od sunca.

Pored toga nabavite i naočale koje imaju UV zaštitni faktor kao i balzam za usne.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-sunscreen-woman-hiking-applying-sun-lotion-image19422613

Ne izlazite bez kreme za sunčanje

Kremu za sunčanje na telo nanesite najmanje 20 minuta pre nego izađete napolje. Kvalitetna, vodootporna krema sa visokim zaštitnim faktorom, kožu od UV zraka štiti 80 minuta i po pravilu bi trebalo da nanosimo novi sloj u tom vremenskom razmaku, najduže svaka dva sata.

Antioksidanti

Dermatolozi širom sveta apeluju da kožu štitite uz pomoć antioksidanata koje ćete unositi oralnim putem, ali ih nanositi i na kožu. Kupujte kreme koje u sebi sadrže antioksidante, ali i sastojke kao što su cinkov oksid ili titanijum dioksid.

Pored toga, oralnim putem unosite što više prirodnih antioksidanata da biste pojačali zaštitu kože od štetnih UV zračenja. Pijte puno zelenog čaja tokom letnjih dana i uzimajte suplemente vitamina C.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-happy-woman-hammock-pretty-young-laying-smiling-sunny-day-image33881733

Uvek potražite hlad

Čak i kad ste na plaži, nikad se nemojte izlagati direktnom suncu već uvek potražite malo hlada. Ako dan provodite u parku ili na plaži obavezno sa sobom nosite suncobran koji će vam praviti hlad, a tokom radova u bašti na glavu stavite šešir širokog oboda koji će vam štititi lice.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-dermatologist-examines-birthmark-dermatoscope-test-mole-professional-dermoscopy-image30359882

Redovni pregledi

Ako spadate među ljude koji dosta vremena provode napolju tokom proletnjih i letnjih meseci, redovni pregledi kod dermatologa su od velikog značaja. Ako ste na telu primetili čudne izrasline, krvarenje, promenu oblika ili boje mladeža obavezno posetite lekara, jer to mogu biti rani znakovi melanoma.

U većini gradova širem našeg regiona se pred letnju sezonu organizuju akcije besplatnih pregleda mladeža i zato se raspitajte kad se i da li se to dešava u vašem gradu i iskoristite tu priliku.

Mladoliki izgled vaše kože će vas dugo vremena zadržati u vašim dvadesetim godinama i zato negu kože nikad ne uzimajte zdravo za gotovo posebno tokom letnjih meseci. I ne preterujte s sunčanjem ovoga leta, previše preplanuli izgled više nije u modi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar