Menu 

Sve što ste čuli o tome koliko je doručak važan obrok, bitan za naše zdravlje je tačno. Danas vam govorimo koliko je doručak važan za naše mališane predškolskog uzrasta.

Doručkom dan započinje na pravi način i njime deci možete obezbediti zdrave nutrijente koje možda neće uneti tokom dana kao što su kalcijum, gvožđe i vlakna.

Doručak je za decu od velike važnosti iz brojnih razloga. Njime im razvijamo dobre i zdrave prehrambene navike, poboljšavamo koncentraciju i memoriju, hiperaktivnost stavljamo pod kontrolu,…

dreamstime_s_22371741

Zdrave prehrambene navike

Ako roditelji deci serviraju doručak od najranijeg doba, s vremenom će on klincima postati nezaobilazna navika. Preporučuje se da deca dan započnu dobro izbalansiranim doručkom koji će u sebi da sadrži celovite žitarice, nemasne proteine, mlečne proizvode sa manje masnoće kao i sveže voće.

Kombinacija kompleksnih ugljikohidrata, vlakana, proteina i dobrih masti decu zasiti i spremi za novi dan. Pored nutritivnih beneficija od zdravog doručka deca imaju i one razvojne.

Istraživanja su pokazala da deca koja od malih nogu nisu stekla naviku za zdravi doručak u budućnosti imaju veće šanse da se okrenu brzoj i nezdravoj hrani.

Bolja koncentracija

Deca predškolskog uzrasta svakodnevo uče nove, neverovatne stvari, od brojeva, slova pa sve do pristojnog ponašanja i manira. Zdravi doručak im obezbeđuje bolju koncentraciju i mentalne performanse. Deca koja preskaču doručak su manje fokusirana na ono što rade i obično sa mnogo manje energije se posvećuju obavezama koje ih u danu čekaju.

Deca koja su ujutro gladna obično imaju problema sa učenjem i savladavanjem novih lekcija dok deca koja za doručak jedu hranu bogatu šećerima obično tokom dana budu hiperaktivna.

Pedijatri širom sveta se slažu da deca koja svaki dan započinju dobro izbalansiranim doručkom prepunim hranjivih materija imaju bolju koncentraciju, lakše usvajaju nove stvari, imaju bolju koordinaciju pokreta, kreativnija su, manje izostaju iz škole i fizički su aktivnija.

dreamstime_s_11016838

Porodične veze

Istraživanja su pokazala da deca koja su navikla da ručaju ili večeraju u krugu svoje porodice postižu bolje rezultate u školi, nemaju problema sa komunikacijom i otvorenija su. Ovo važi i za okupljanje porodice oko doručka.

Ako klinci rano odlaze u školu ili vrtić, potrudite se da ustanete 15-20 minuta ranije i pripremite im zdravi doručak. Imajte na umu da deca u mlađem dobu najviše uče iz primera svojih roditelja i zato je bitno da im svojim postupcima postavite dobre temelje.

Zajednički obrok je sjajan način za stvaranje posebnih porodičnih veza. Razgovarajte o onome što se dogodilo juče i svemu što vas očekuje u novom danu.

Doručak ne mora biti veoma komplikovan da bi bio zdrav. U obzir dolaze i žitarice sa mlekom ukoliko u sebi ne sadrže velike količine šećera ili tost hleb od celovitih žitarica sa svežim voćem i šoljom mleka.

Ako ste u žurbi zdravi šejkovi mogu biti sjajan zdravi izbor za doručak. Ideje za zdrav i kreativan doručak možete pronaći na našim stranicama u kategoriji “Doručak”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar