Menu 

Na žalost, broj ljudi koji loše podnose gluten sve više raste. Ako vaše dete treba ishranu bez glutena morate paziti na ove znakove i reagovati na vreme.

Gluten se nalazi ne samo u hlebu, već ga ima u mnoštvu namirnica, pa i u šamponima. Ako je vaše dete netolernatno na gluten nepravilna ishrana može drastično uticati na dečije zdravlje.

Ako zapazite neki od ovih simptma obavezno se posavetujte sa lekarom i ako je dete zaista netolarenatno na gluten ne bi trebalo da jede proizvode od pšenice, raži, ječma, pirovog brašna, … Kukuruzno i ovesno brašno su dozvoljeni ako su čisti.

Više o samoj glutenskoj dijeti i ishrani pročitajte u tekstu – Bezglutenska hrana – zašto je toliko popularna? Evo i simptoma na koje trebate obratiti pažnju kod deteta.

zanimljivo povrceFizičke promene

Na detetu se mogu pojaviti, na rukama, sitne izbočine, kao bubuljice, osip po rukama, može biti bezbojan, crven ili smeđ. To stanje se zove keratosis pilaris i može se pojaviti ne samo na rukama, već i na zadnjici ili obrazima. Do ovoga dolazi zbog nedostatka masnih kiselina i vitamina A i to zbog toga što gluten oštećuje stomak i creva. Takođe, možete primetiti oticanje i bolove u zglobovima. Ako primetite ove fizičke promene kod deteta obavezno ga odvedite doktoru i na testiranje za celijakiju. Nakon toga se prelazi na dijetu bez glutena da bi se oporavile crevne resice.

Druge smetnje

Kod deteta se mogu javiti češće gasovi, nadutost, proliv ili zatvor. To je zbog tog sto gluten otežava probavu, narušava crevnu sluznicu i ona je sve manje resičasta, a sve više ravna. Pored problema sa probavom često se javljaju i nesvestica, slabost i mućenje pogleda, posebno ako je dete jelo obrok bogat glutenom. Koncentracija i balans su slabiji, a obroci od pšeničnog brašna i pšenice mogu izazvati strašne glavobolje. Pratioci ovih simptoma su i anksioznost, depresija i brze promene raspoloženja.

Obično se pojavljuju između 6. meseca života i 2. godine, ali mogu i bilo kada u životu, pa i u 60. godini. Dete ne mora da ima sve ove simptome, ali oni su najčešći.

Koje korake preduzeti?

Testovi su često nepouzdani. Danas, istina, jesu pouzdaniji nego pre, ali najbolji odgovor će vam dati prelazak na bezglutensku dijetu. Dijagnoza se, takođe, uspostavlja pomoću endoskopije i biopsije tankog creva dok je dete na ishrani koja ne sadrži gluten.

riza kasica

Ako se utvrdi da je reč o celijakiji odmah se prelazi na strogu ishranu bez glutena. Već nakon tri dana dete će se osećati bolje, sluzokoža creva će biti oporavljena,a puno ozdravljene sledi nakon 7 dana. Međutim, tu, na žalost, nije kraj. Dijeta bez glutena je doživotna. On naravno nije obavezan sastojak u ishrani, ali problem je što se “krije” u mnogim namirnicama, čak u raznoj obrađenoj hrani. Nema ga u voću, povrću, mleku i siru, jajima, mesu, ribi, …

Dete u razvoju obično će trebati da uzima dodatke ishrani, gvožđe i vitamine.

U ovim tekstovima ćete pronaći zanimljive recepte – Napravite zdravo bezglutensko testo za pizzu od karfiola i

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar